Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Triodos Groenfonds en Oost NL financieren zonnepark op oude stortplaats Eerbeek

Triodos Groenfonds en Oost NL financieren zonnepark op oude stortplaats Eerbeek

Triodos Groenfonds en Oost NL gaan het zonnepark van 15.500 zonnepanelen op de oude stortplaats in Eerbeek financieren. De ontwikkeling komt mede tot stand door bewoners uit de gemeente zelf via BrummenEnergie.

De financiering is verder rond door een samenwerking tussen Triodos Groenfonds, Solar Green Point en Oost NL vanuit Topfonds Gelderland.

Papierfabrieken
De bouw van het zonnepark op de voormalige stortplaats aan de Doonweg in Eerbeek ‘Zonnepark Eerbeek’ kan nu van start. Het zonnepark, gerealiseerd op 6 hectare, levert straks ongeveer 5,3 miljoen kilowattuur zonnestroom; voldoende stroom voor ruim 1.600 huishoudens. 'Het plan voor dit zonnepark is in nauwe samenwerking met Industriewater Eerbeek namens papierfabrieken DS Smith de Hoop en Mayr-Melnhof Eerbeek gerealiseerd. En het is voor een belangrijk deel een initiatief vanuit de inwoners van Brummen, vertegenwoordigd door de lokale energiecoöperatie Brummen Energie', vertelt Guus Koster namens Zonnepark Eerbeek.

De stort aan de Doonweg in Eerbeek is het voormalige stortterrein van de papierfabrieken, die daar hun residu stortten. De grond ligt er inmiddels al geruime tijd ongebruikt bij. Met de komst van het zonnepark is er een duurzame bestemming gevonden voor de locatie. 'Met energievoucherprogramma de Groeiversneller Oost NL hebben we een sluitend businessplan kunnen maken – en met een financiering van Triodos Bank en Oost NL kunnen we dat nu omzetten naar de praktijk. Daardoor kunnen we in Brummen bijdragen aan de energietransitie', legt Koster uit.

Afdichting
Om de grond van de stortplaats geschikt te maken, moet de grond eerst worden afgedicht. Dan heeft de grond 6 maanden nodig om in te klinken, om het risico van verzakking te beperken. In de zomer van 2020 zullen de zonnepanelen geplaatst worden. Naar verwachting sluit het park in het najaar van 2020 aan op het net om in december de eerste elektriciteit te produceren.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
VDH Solar Groothandel B.V. zoekt:

Allround magazijn medewerker

Fulltime (40 uur) - Hazerswoude-Dorp, 239 PV, finlandlaan 1
SolarComfort zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - De Chamotte 32, 4191 GT Geldermalsen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!