Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ACM legt eisen aan blindvermogen vast: lobby leidt tot bevredigend resultaat voor zonne-energiesector
© Sjors737 | Dreamstime.com

ACM legt eisen aan blindvermogen vast: lobby leidt tot bevredigend resultaat voor zonne-energiesector

De Autoriteit Consument & Markt heeft de eisen aan blindvermogen vastgelegd voor zonneparken en -daken. De succesvolle lobby van Holland Solar leidt tot een bevredigend resultaat voor de zonne-energiesector.

De Requirements for Generators. Alleen de naam al deed menig zonnepaneleninstallateur afgelopen voorjaar bibberen. Deze Europese verordening is onderdeel van de Europese netcode elektriciteit en is sinds 27 april van kracht. Door de Requirement for Generators (RfG) worden er sinds deze datum zowel in Nederland als Vlaanderen nieuwe eisen gesteld aan zonnepanelen en omvormers. Voldoet een pv-systeem niet aan de technische eisen, dan mag men in beide landen in beginsel geen zonnestroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Een van de tot op heden onderbelichte aspecten van de RfG zijn de eisen aan blindvermogen. De redactie van Solar Magazine spreekt met Leon Straathof, adviseur netwerkinfrastructuur bij Holland Solar, over het fenomeen blindvermogen en over zaken waar projectontwikkelaars en installateurs rekening mee dienen te houden.

Wie een antwoord wil op de vraag waarom het leveren van blindvermogen zo belangrijk is, moet eerst een duidelijke definitie van blindvermogen hebben. Straathof legt het technische principe nog maar eens uit: ‘Door transformatoren, kabels en leidingen loopt vermogen. Een deel van dat vermogen is nodig voor het opwekken van de elektromagnetische velden in deze componenten en wordt in feite niet geleverd aan de eindgebruiker. Vandaar de term blindvermogen. Het deel van het vermogen dat wel gebruikt kan worden, heet werkvermogen. Aangesloten opwekkers kunnen blindvermogen leveren of juist opnemen. Dat is belangrijk, omdat de spanning op het aansluitpunt en in de aansluitkabel direct samenhangt met de door het blindvermogen opgewekte velden. Onder meer om deze spanningsondersteuning mogelijk te maken, stelt de RfG blindvermogenseisen aan generatoren.’

Lees hier het volledige artikel ‘Autoriteit Consument & Markt legt eisen aan blindvermogen vast’ in de december 2019-editie van Solar Magazine.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Monteur Zonnepanelen Utrecht

Fulltime (40 uur) - Vianen, Utrecht
Boss Energy Consulting zoekt:

Head of Construction

Fulltime (40 uur) - Belgium
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!