Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Rechter herhaalt: Liander moet binnen 18 weken netaansluiting leveren
© Daniel127001 | Dreamstime.com

Rechter herhaalt: Liander moet binnen 18 weken netaansluiting leveren

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in een kort geding tussen Liander en Nedcool de uitspraak herhaald dat de netbeheerder – hoge werkdruk of niet – binnen 18 weken een netaansluiting moet leveren.

In het kort geding werd het door Liander aangespannen hoger beroep over de wettelijk verplichte aansluittermijn van 18 weken behandeld.

Dwangsom
Nedcool – dat zich bezighoudt met het gekoeld, verwarmd en/of geconditioneerd opslaan van allerhande levensmiddelen, waaronder voornamelijk appels en peren –is vanaf 2016 bezig geweest met de uitbreiding van zijn opslagcapaciteit door het realiseren van een extra koelhuis. Om het nieuwe koelhuis in gebruik te kunnen nemen, diende de bestaande netaansluiting op het elektriciteitsnet van Liander te worden verzwaard. In maart 2018 gaf het bedrijf na meerdere offertes definitief groen licht aan Liander. Die liet vervolgens weten dat de uitvoering van de werkzaamheden op zijn vroegst in de week van 24 tot en met 28 september 2018 zou kunnen plaatsvinden. Dat was voor Nedcool niet acceptabel, omdat het zich al jegens bedrijven had verbonden om hun fruitoogst van augustus en september 2018 in zijn koelhuizen op te slaan.

Nedcool eiste vervolgens van de rechter een netaansluiting op uiterlijk 13 juli 2018 op straffe van een dwangsom van 25.000 euro per dag of dagdeel. De voorzieningenrechter heeft die vordering toegewezen en de dwangsom daarbij gemaximeerd op 2,5 miljoen euro.

Flexibeler termijn
Het hof verwerpt de stelling van Liander dat uit de parlementaire behandeling van artikel 23 van de Elektriciteitswet (red. waarin de aansluitplicht is vastgelegd) blijkt dat de termijn van 18 weken niet rigide moet worden opgevat. De rechter besluit dit omdat opmerkingen van minister Wiebes en Tweede Kamerleden waarnaar Liander in het hoger beroep verwees niet hebben geleid tot aanpassing van de – op zichzelf duidelijke – wettekst.

Liander verwees daarbij ook naar de eerdere Kamerbrief van minister Wiebes over de oplossingen voor het volle Nederlandse elektriciteitsnet. Volgens de rechtbank kan uit die Kamerbrief niet worden afgeleid dat in de toekomst een flexibeler termijn in de wet zal worden opgenomen.

Non-discriminatiebeginsel
Dat Nedcool eerdere offertes mogelijk heeft laten verlopen, doet er volgens de rechter daarbij ook niet aan af dat de 18-weken-termijn na aanvaarding van de laatste offerte is gaan lopen. Zou Nedcool een eerdere offerte hebben geaccepteerd dan had Liander de aansluiting ook binnen 18 weken na die eerdere aanvaarding dienen te realiseren en had het niet meer tijd ter beschikking gehad.

Liander heeft ook in hoger beroep volgens de rechter niet voldoende argumenten aangevoerd om aan te nemen dat de door Nedcool gestelde eis niet toegewezen had moeten worden omdat het non-discriminatiebeginsel wordt geschonden als de netbeheerder wordt gedwongen zich te houden aan de aansluittermijn van 18 weken.

Het door Liander bestreden vonnis is daarom nu door de rechtbank in hoger beroep bekrachtigd en bovendien is de netbeheerder veroordeeld tot het betalen van proceskosten.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
BHM Solar zoekt:

Projectmanager zonne-energie (interim / part time)

<24 uur - Utrecht, 3514AZ, Hooghiemstraplein 112
Green Energy Company zoekt:

Adviseur zonne-energie

Fulltime (40 uur) - Weesp, 1382 JX,19
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!