Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Project in beeld (33) | Zonnepanelen voor muziekgebouw en manege
© Muziekgebouw

Project in beeld (33) | Zonnepanelen voor muziekgebouw en manege

In de rubriek ‘Project in beeld’ publiceert Solar Magazine wekelijks een – niet uitputtend – overzicht van opgeleverde zonne-energieprojecten met een omvang van 500 tot 2.000 zonnepanelen.

Op het Muziekgebouw aan ’t IJ en het BIMHUIS zijn 1.000 zonnepanelen op het dak gelegd; ze wekken jaarlijks 270.000 kilowattuur op. De zonnepanelen zitten rechtstreeks vast aan de dakconstructie middels het Jual Solar-montagesysteem. Bij het Muziekgebouw was verankering noodzakelijk vanwege de wind door het naastgelegen Movenpick-hotel en de locatie aan ’t IJ. Bovendien was het gebruik van ballast niet toegestaan op het stalen dakgedeelte. Voor een stormbestendige oplossing heeft installatiebedrijf Energy@home het montagesysteem van Jual Solar gebruikt. Ze hebben daarbij de dakankers vastgemaakt aan zowel een geïsoleerd betonnen als stalen dakconstructie. Om ondanks doorboring een waterdicht dak op te leveren, worden er speciale dakconsoles aan de ankers bevestigd. Deze consoles worden in de fabriek uitgerust met dezelfde dakbedekking als op locatie. Het speciaal ontworpen montageframe zorgt er bovendien voor dat wind weinig invloed heeft op de installatie.

PureSolar heeft 908 zonnepanelen van Q CELLS geplaatst bij Van den Borne in Valkenswaard. Er is gekozen voor een oost-westopstelling, zodat er met de aanwezige hoofdaansluiting van 250 ampère een maximaal mogelijke opbrengst gegenereerd kan worden. Ook zorgt dit ervoor dat er meer van het opgewekte vermogen zelf gebruikt kan worden. De noodzakelijke AC-aanpassingen voor dit vermogen heeft PureSolar in samenwerking met Elektro de Groof uitgevoerd. Er zijn power optimizers en 7 omvormers van SolarEdge toegepast. Er is montagemateriaal gebruikt van SolarStell.

Manege De Kraal in Nederweert gaat het asbestdak op de bestaande rijhal vervangen. In de loop der jaren is het dak meerdere malen gerepareerd om flinke lekkages te verhelpen. Dit gebeurt samenwerking met Greenspread. Dit bedrijf helpt Greenspread bij de financiering van het dak, zodat zij hier vervolgens zonnepanelen op kunnen leggen. Om in de toekomst meer ruimte te hebben voor onder andere lessen, een oefenparcours en indoorwedstrijden krijgt Manege De Kraal een tweede rijhal. De rijhal krijgt een afmeting van 23 bij 69 meter en komt naast de bestaande rijhal te liggen. Deze tweede rijhal krijgt eveneens een dak vol zonnepanelen, mogelijk gemaakt door Greenspread. In totaal worden er 1.800 zonnepanelen geplaatst.

Lentis heeft 1.198 zonnepanelen laten installeren en gaat de opgewekte zonnestroom volledig zelf gebruiken. De zorggroep voorziet 2 locaties van duurzaam opgewekte elektriciteit, te weten psychiatrische Kliniek Groningen en Verpleeghuis de Enk in Zuidlaren, Drenthe. De investering zorgt voor een jaarlijkse CO2-besparing die te vergelijken is met een kleine 500 keer heen en weer vliegen naar Barcelona. 'We willen met dit project bijdragen aan de klimaatambities van het Klimaatakkoord van Parijs”, zegt Tom Pieters, manager Vastgoed bij Lentis. 'Het is er één uit een reeks van maatregelen die we hebben genomen: goed isoleren, optimaal inregelen van onze installaties, gebruik van zonnecollectoren, warmtepompen, en laadpalen voor elektrische mobiliteit.' Er is gekozen voor PowerQ als hoofdaannemer van dit project en voor een lokale installateur, Evertal Solar uit Annen in Drenthe. 'We merken dat meer zorgcentra in Nederland deze investering in verduurzaming willen maken. De vraag stijgt flink', vertelt Joost de Jong, accountmanager bij PowerQ. 'De sector timmert hard aan de weg met zonnepanelen, maar ook op andere gebieden, zoals efficiënter verbruik of elektrische mobiliteit.'

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Saman Groep zoekt:

Recruiter

Parttime (24 uur) - Zierikzee, 4301 RZ nr. 1
Zonmaat zoekt:

Monteur Zonnepanelen Utrecht

Fulltime (40 uur) - Vianen, Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!