logo
© Pixabay
© Pixabay
26 november 2019

Kamervragen over Gedragscode zon op land

De ChristenUnie, D66, CDA, GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben Kamervragen gesteld over de Gedragscode zon op land voor zonneparken. De gedragscode werd half november gepresenteerd.

De gedragscode is geïnitieerd door Holland Solar en medeondertekend door Energie Samen, Greenpeace, Milieudefensie, Natuur & Milieu, de Natuur en Milieufederaties, Natuurmonumenten, NLVOW en Vogelbescherming Nederland.

4 ministers
Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Matthijs Sienot (D66), Agnes Mulder (CDA), Tom van der Lee (GroenLinks) en Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) hebben de vragen gesteld aan maar liefst 5 ministers.

Het gaat om minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen, minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Zorg voor landschap
De Kamervragen luiden als volgt:

  • Hoe beoordeelt u het feit dat een brede coalitie van organisaties de gedragscode voor zon op land heeft opgesteld en ondertekend?
  • Deelt u de mening dat de code bijdraagt aan de belangen van cultureel erfgoed, landschap, natuur, omwonenden en grondeigenaren? Zo ja, waarom?
  • In hoeverre sluit de gedragscode aan bij de uitvoering van de moties Dik-Faber c.s. over de zonneladder, en daarmee bij de uitgangspunten voor de Regionale Energiestrategie (RES) en de Nationale Omgevingsvisie (NOVI)?
  • Hoe beoordeelt u het feit dat beschermde natuurgebieden (Natura2000-gebieden, Nationale Parken en reeds ingerichte Natuurnetwerk Nederland-gebieden) met deze code in principe worden uitgesloten als inpassingslocatie voor zon op land?
  • Bent u bereid om bevoegde gezagen zoals gemeenten en provincies te wijzen op het belang om de code te gebruiken bij het vaststellen van beleid voor zon op land (locatiekeuze, de eisen aan vormgeving, participatie omwonenden) en het opstellen van de RES’en?
  • Bent u bereid om de inpassingsplannen voor de RES’en die in de aankomende tijd gemaakt worden, mede te beoordelen aan de hand van deze gedragscode?
  • Bent u bereid om de overheden die rijksgronden aanbesteden (Rijkswaterstaat en Rijksvastgoedbedrijf) voor zonneprojecten mee te geven dat de gedragscode leidend dient te zijn bij de locatiekeuze en bij de beoordeling van biedingen door ontwikkelaars?
  • Bent u bereid de uitgangspunten van de gedragscode mee te nemen in het ruimtelijke en stimuleringsbeleid voor zon op land? Zo nee, waarom niet?
  • Heeft u kennisgenomen van het rapport ‘Zorg voor het Landschap’ dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft gepubliceerd?
  • Deelt u de conclusie in het rapport dat de zorg voor het landschap nog onvoldoende is gewaarborgd in het huidige omgevingsbeleid om de ruimtelijke opgave in goed afgestemde en maatschappelijk breedgedragen banen te leiden?
  • Bent u bereid om de aanbevelingen in het rapport (het waarborgen van landschappelijke waarden in bestaande en nieuwe regelgeving, het leggen van een verband tussen de opgaven voor landbouw, klimaat en energie en meervoudig ruimtegebruik, het beter regelen van de verschillende claims op de ruimte en het aanwijzen van waardevolle landschappen) op te volgen? Zo nee, waarom niet?
  • Deelt u de conclusie van het PBL dat mede vanwege de groeiende weerstand van lokale bewoners tegen de komst van grote zonneparken, het raadzaam is dat er eisen worden gesteld aan landschappelijke inpassing, meervoudig ruimtegebruik en maatschappelijke meerwaarde? Komt de gedragscode voor zon op land volgens u hier voldoende aan tegemoet?
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten