Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Ecorus plaatst 13,1 megawattpiek zonnepanelen bij NUNNER Logistics
© Next Level Development

Ecorus plaatst 13,1 megawattpiek zonnepanelen bij NUNNER Logistics

NUNNER Logistics krijgt op Greenport Venlo de beschikking over een zonnedak van 13,1 megawattpiek. In het XXL-warehouse waar Ecorus zonnepanelen plaatst, verzorgt NUNNER de logistiek voor Lidl.

Het dak kent een oppervlakte van 110.000 vierkante meter, waar genoeg zonnepanelen geplaatst worden om 4.500 huishoudens van elektriciteit te voorzien. De investering en exploitatie komen voor rekening van Ecorus. Het verzorgt niet alleen het ontwerp, de installatie en de financiering, maar ook het beheer en onderhoud.  Ecorus start op korte termijn met de installatie van de zonnepanelen. Medio 2020 moet het zonnedak van Europa een feit zijn. Zelfs als NUNNER dan maximaal gebruikmaakt van het warehouse, leveren de zonnepanelen meer duurzame energie dan nodig is voor eigen gebruik. Wat overblijft, levert Ecorus aan het elektriciteitsnet. Om dat mogelijk te maken, investeert netbeheerder Enexis in uitbreiding van het elektriciteitsnet met een nieuw middenspanningsstation.

Integrale verantwoordelijkheid
Erwin Cootjans van NUNNER Logistics en René Geujen van vastgoedontwikkelaar Next Level Development over de mijlpaal: ‘Dit wordt geen energieneutraal, maar een energiepositief XXL-warehouse.’

Ecorus neemt de integrale verantwoordelijkheid en heeft voor het zonnedak een ontwerp gemaakt dat de technische risico’s tot een minimum reduceert en operationeel volledig ontzorgt. ‘Met name deze design, build, finance en maintain-aanpak (dbfm) was prettig. Ecorus was in staat om op duidelijke wijze de consequenties van de verschillende keuzes integraal door te vertalen en blijft ook in de bedrijfsvoering voor de installatie verantwoordelijk’, aldus Geujen.

BREEAM Outstanding
Het distributiecentrum is een ontwikkeling van Next Level Development in samenwerking met Lidl en NUNNER Logistics. Het pand biedt onderdak aan de logistieke operatie voor de webshop van de Duitse retailketen. Die operatie is in handen van NUNNER Logistics. ‘Duurzaamheid zit in het DNA van zowel Lidl als NUNNER. Voor ons is duurzaamheid onlosmakelijk verbonden met goed ondernemerschap. Wij streven naar een bedrijfsvoering met een positieve impact op de omgeving. Dit zonnedak is een nieuwe mijlpaal en laat zien dat dit mogelijk is’, aldus Cootjans.

Ook voor Next Level Development is duurzaamheid geen onderwerp van discussie meer. 'Het plaatsen van zonnepanelen past volledig in onze visie op meerlaagse waardecreatie. In al onze projecten proberen we meerdere functies te stapelen om de toegevoegde waarde per vierkante meter bebouwde oppervlakte zo duurzaam mogelijk te maken. Dit pand heeft naast een logistieke ook een energieproducerende functie. Investeerders in logistiek vastgoed vragen om meer duurzaamheid, zo ook de huidige eigenaar van het gebouw Nuveen Real Estate. BREEAM Outstanding is niet alleen een bewijs van de duurzaamheid, maar ook van de kwaliteit van het pand’, aldus Geujen, director Plan Development bij Next Level Development.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
PVO International zoekt:

Assortimentsbeheerder

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, 5248NL 139
Solarfields zoekt:

Business Unit Manager - Zon op Dak

Fulltime (40 uur) - Groningen, Arnhem of Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!