logo
wvhj2023
© KiesZon
© KiesZon
15 november 2019

Extra subsidieronde SDE+: minimaal 1,5 en maximaal 2 miljard euro beschikbaar

Minister Wiebes wil voor de extra subsidieronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) minimaal 1,5 en maximaal 2 miljard euro beschikbaar stellen. De subsidieronde wordt eind maart opengesteld.

Minister Wiebes kondigde eerder naar aanleiding van de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2019 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een reeks extra maatregelen aan om de klimaatdoelen te realiseren. Daarbij meldde hij ook een extra subsidieronde van de SDE+-regeling. 'Een aantal projecten die in principe klaar zijn om SDE+ aan te vragen, zullen in de najaarsronde 2019 geen succesvolle aanvraag kunnen doen vanwege het ontbreken van de benodigde vergunning(en) ten gevolge van de PAS-uitspraak en/of een negatieve transportindicatie van de netbeheerder', stelde minister Wiebes hierover begin november.

Identieke opzet, basisbedragen aangepast
De voorjaarsronde 2020 zal qua opzet, technieken en categorieën identiek zijn aan de najaarsronde 2019. Dat is volgens Wiebes noodzakelijk om op een dergelijk korte termijn een goed uitvoerbaar traject te doorlopen. Wel zullen de basisbedragen voor de verschillende technieken worden aangepast naar de meest actuele inzichten voor het voorjaar 2020. Hiertoe zal het Planbureau voor de Leefomgeving een separaat advies uitbrengen.

De goedkeuring van de Europese Commissie in het kader van de staatssteun loopt aan het eind van het jaar af, maar minister Wiebes heeft het proces voor de verlenging van deze goedkeuring reeds in gang gezet.

Niet-benutte budget
Deze extra ronde wordt gefinancierd uit het niet-benutte budget van de openstellingsronden in het voorjaar en najaar van 2019. In de voorjaarsronde, waarin voor 2,5 gigawattpiek aan zonnestroomprojecten werd gehonoreerd, is 1,1 miljard euro budget overgebleven.

Minister Wiebes zal de Tweede Kamer voor het kerstreces nader informeren over de extra openstellingsronde van de SDE+ in 2020 en het definitieve openstellingsbudget voor deze ronde, mede op basis van het verloop van de najaarsronde van de SDE+ 2019.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten