Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Start-up gaat Nederlandse vrachtwagens uitrusten met zonnepanelen
© IM Efficiency

Start-up gaat Nederlandse vrachtwagens uitrusten met zonnepanelen

Start-up IM Efficiency gaat vanaf komend kalenderjaar Nederlandse trucks uitrusten met het SolarOnTop-systeem. De zonnepanelen worden geplaatst op de opleggers.

Uit berekeningen blijkt volgens IM Efficiency dat de zonnepanelen van het door het bedrijf gepatenteerde SolarOnTop-systeem 5,5 procent brandstofbesparing kunnen opleveren. Omdat de dynamo tijdens de rit geen stroom meer op hoeft te wekken en de motor minder wordt belast, scheelt dat per truck gemiddeld 2.300 liter diesel per jaar. Daardoor stoot een truck jaarlijks ook 6 ton minder CO2 uit.

677 megawattpiek
IM Efficiency start in Nederland, België en Duitsland en gaat dan verder naar Zuid-Europa, waar de businesscase volgens het bedrijf nog beter uitvalt. Begin 2020 starten 2 pilots bij transportbedrijven. In totaal denkt het bedrijf 42.000 Nederlandse opleggers met zonnepanelen te kunnen uitrusten. Als alle 155.000 opleggers ermee zouden worden uitgerust, ontstaat een zonnecentrale van 940 voetbalvelden met een vermogen van 677 megawattpiek.

Uitstoot 2,9 procent omlaag
Als alle 143.000 vrachtwagens in Nederland met het systeem worden uitgerust scheelt dat ruim 860 kiloton CO2 per jaar, 2,9 procent van de totale uitstoot van het Nederlandse wegverkeer.

‘Elektriciteit wordt nu zeer inefficiënt opgewekt’, stelt IM Efficiency. ‘Van de energie in diesel wordt via de motor en de dynamo slechts 20 procent omgezet in elektriciteit. Bovendien moeten vrachtwagens hiervoor vaak stationair draaien, wat duur en vervuilend is en veel overlast veroorzaakt. Doen ze dat niet en de accu's raken leeg, dan komen trucks stil te staan of kunnen ze niet laden en lossen. Ook gaan de accu's nog vaak kapot.’

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Zonnepanelen op het dak BV zoekt:

Verkoper / Adviseur Zonnepanelen - Regio Noordwest-Nederland

Fulltime (40 uur) - Barneveld, 3771 NR, Zwolleweg 9
Navetto zoekt:

Accountmanager Noord-West en Accountmanager Zuid-West Nederland

Fulltime (40 uur) - Arij Koplaan 3, 3132 AA, Vlaardingen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!