logo
wvhj2023
hero-image
28 oktober 2019

Regering Vlaanderen verlaagt subsidie voor bedrijven die zonnepanelen aanleggen

De nieuwe Vlaamse regering verlaagt per 1 januari de subsidie voor bedrijven die zonnepanelen op hun dak leggen of zonneparken realiseren. Het gegarandeerde rendement gaat omlaag van 5 naar 4,75 procent.

De overheidssteun zorgt er in Vlaanderen voor dat bedrijven die investeren in zonnepanelen of windmolens een gegarandeerd rendement halen. Voor zonnepanelen kunnen bedrijven onder meer groenestroomcertificaten krijgen tot ze een rendement van 5 procent op hun geïnvesteerde kapitaal halen.

Alle hernieuwbare-energievormen getroffen
De regering van Vlaanderen heeft nu besloten voor het verkrijgen van groenestroomcertificaten de IRR (red. Internal Rate of Return) voor de berekening van de onrendabele toppen aan te passen. Dit besluit wordt als volgt gemotiveerd: 'Dit vloeit voornamelijk voort uit het feit dat de rente die voor dergelijke projecten wordt gehanteerd sterk is gedaald (volgens de onrendabele-toprapporten 3 procent in 2019 ten opzichte van 5 procent in 2013). Aangezien de vooropgestelde rendementen op de totale investering (IRR) in de onrendabele-topberekening gelijk zijn gebleven, zijn hierdoor de rendementen op geïnvesteerd eigen vermogen gestegen. Bovendien zijn de technologieën matuurder geworden en het projectrisico voor dergelijke projecten is gedaald.'

Alle vormen van hernieuwbare energie worden door deze maatregel getroffen. Voor nieuwe projecten met zonnepanelen wordt het rendement volgend jaar van 5 naar 4,75 procent verlaagd. Voor windenergie verlaagt de Vlaamse regering het rendement van 7,5 naar 6,5 procent en voor biomassa en warmtekrachtkoppelingen zakt het van 12 naar 10,5 procent.

De nieuwe Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir stelt met de maatregel oversubsidiëring tegen te willen gaan. ‘Het gaat om geld opgehaald via de factuur van de elektriciteitsverbruiker dat gebruikt wordt om lucratieve investeringen nog rendabeler te maken. Dat komt voor mij niet op de eerste plaats.’

 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten