logo
wvhj2023
© Rijksoverheid
© Rijksoverheid
22 oktober 2019

Staatssecretaris Snel: eind 2019 duidelijkheid over afbouwpad salderingsregeling voor zonnepanelen

De Tweede Kamer wordt voor het einde van het kalenderjaar geïnformeerd over het afbouwpad van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Dat stelt staatssecretaris van Financiën Menno Snel.

De staatssecretaris stelt het een en ander in de nota naar aanleiding van het verslag over de wijziging van enkele (belasting)wetten.

Vragen Kamerfracties over salderen en postcoderoos
De Tweede Kamerleden van de PvdA hadden het kabinet gevraagd uiteen te zetten welke fiscale maatregelen nog worden verwacht als uitvloeisel van het Klimaatakkoord. De leden van de fractie van D66 hadden op hun beurt gevraagd per wanneer het kabinet de Tweede Kamer kan informeren over het wetgevingsproces inzake de aanpassing van de salderingsregeling en de postcoderoos.

De leden van de fractie van het CDA hebben het kabinet ten slotte gevraagd toe te lichten welke wetstechnische opties worden overwogen ten aanzien van de voorziene wijziging van de salderingsregeling. Verder vragen zij welke acties worden ondernomen om hier een afgewogen besluit over te kunnen nemen en wanneer dat besluit wordt verwacht.

Afbouw salderen tot 2031
Energie Samen stelde afgelopen week op basis van gesprekken met het ministerie van Economische Zaken al dat er voor het einde van de maand november duidelijkheid komt over het beschikbare budget en het subsidietarief per geproduceerde kilowattuur van de nieuwe Postcoderoosregeling. Minister Wiebes meldde eerder dit jaar al dat de Postcoderoosregeling zal worden gewijzigd of worden vervangen door een subsidieregeling. Wiebes meldde dit nieuws over de Postcoderoosregeling afgelopen april in zijn Kamerbrief waarin hij ook meldde dat de salderingsregeling verlengd wordt tot 2023, waarna stapsgewijze afbouw tot 2031 volgt.

Over dit alles stelt staatssecretaris Snel in zijn nota nu het volgende: ‘Voor de salderingsregeling wordt een apart wetsvoorstel voorzien. Uw Kamer wordt voor het einde van het jaar nader geïnformeerd over het afbouwpad van de salderingsregeling en het tijdpad van het betreffende wetsvoorstel.’

Vergoeding teruggeleverde zonnestroom
De stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling zorgt ervoor dat zonnepaneeleigenaren vanaf 2023 de opgewekte zonnestroom die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet niet meer voor 100 procent mogen verrekenen met de aangekochte elektriciteit. Waar dit nu nog wel het geval is, wordt de vergoeding voor de teruggeleverde zonnestroom vanaf 2023 opgesplitst in enerzijds een vergoeding voor de elektriciteit die betaald wordt door het energiebedrijf en anderzijds een vergoeding van de overheid voor de energiebelasting. De overheid zal vanaf 2023 een steeds kleiner deel van de energiebelasting terugbetalen aan zonnepaneeleigenaren. De afbouw van de salderingsregeling geldt dus uitsluitend voor elektriciteit die aan het elektriciteitsnet wordt teruggeleverd en dus niet op het directe eigen verbruik achter de meter.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten