‘2 ontwikkelingen maken het nodig om een opvolger te zoeken voor de Postcoderoosregeling’, schrijft Energie Samen, de brancheorganisatie voor duurzame energie-initiatieven van burgers. ‘De verwachte verschuiving van de energiebelasting – lager voor elektriciteit, hoger voor gas – en het afbouwen van de salderingsregeling.’
Salderingsregeling
Minister Wiebes meldde eerder dit jaar al dat de Postcoderoosregeling zal worden gewijzigd of worden vervangen door een subsidieregeling. Wiebes meldde dit nieuws over de Postcoderoosregeling afgelopen april in zijn Kamerbrief waarin hij ook meldde dat de salderingsregeling verlengd wordt tot 2023, waarna stapsgewijze afbouw tot 2031 volgt.
Contouren worden duidelijker
Energie Samen stelt in gesprek te zijn met het ministerie van Economische Zaken over de uitwerking van de nieuwe Postcoderoosregeling. ‘Er is nog niks besloten, maar de contouren van de nieuwe regeling worden duidelijker’, aldus Energie Samen.
De huidige Postcoderoosregeling (red. formeel de ‘regeling verlaagd tarief’) houdt in dat burgers die financieel deelnemen in een installatie voor duurzame-energieproductie – zoals zonnepanelen en windmolens – voor iedere opgewekte kilowattuur die ze deelnemen de energiebelasting en de btw mogen verrekenen met hun eigen verbruik. Dat principe gaat volgens Energie Samen bij de nieuwe regeling op de schop.
Hoofdlijnen nieuwe regeling
De hoofdlijnen van een nieuwe, versimpelde subsidieregeling zijn volgens Energie Samen:
Beschikbaar budget en subsidietarief
‘Cruciaal voor een succesvolle regeling zijn het beschikbare budget en het subsidietarief per geproduceerde kilowattuur’, vervolgt Energie Samen. ‘Het ministerie heeft duidelijkheid beloofd over het budget vóór de begrotingsbehandeling op 18 november. Onlangs heeft de Tweede Kamer ook een motie aangenomen om tegelijk meer duidelijkheid te geven over de regeling zelf (en te zorgen voor een soepele overgang in 2020). Vaststellen van het tarief duurt langer; eerst gaat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) rekenen. Op het voorgestelde tarief kunnen we vervolgens als sector reageren. Dit proces zal duren tot halverwege 2020. In 2021 moet de nieuwe regeling ingaan.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.