Solar Magazine - ‘Hypotheekadviseurs krijgen geld voor doorverwijzen klanten naar leveranciers zonnepanelen’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘Hypotheekadviseurs krijgen geld voor doorverwijzen klanten naar leveranciers zonnepanelen’
© Inge Hogenbijl | Dreamstime.com

‘Hypotheekadviseurs krijgen geld voor doorverwijzen klanten naar leveranciers zonnepanelen’

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) slaat alarm: hypotheekadviseurs krijgen geld van leveranciers en installateurs van zonnepanelen en warmtepompen als ze klanten naar hen doorverwijzen.

Die leadvergoeding schaadt volgens de brancheorganisatie het vertrouwen tussen de consument en de hypotheekadviseur. De vergoeding die de hypotheekadviseur krijgt, bestaat uit een vast bedrag of een percentage van de gerealiseerde omzet. De NVHP bestempelt dit niet per definitie als fout, maar wenst vooral meer transparantie omdat anders imageschade voor haar sector op de loer ligt.

Grotere bedragen
De organisatie heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op de hoogte gesteld van de constateringen die zij heeft gedaan. Volgens de NVHP hebben consumenten er geen idee van dat commerciële partijen zoals installateurs van zonnepanelen hypotheekadviseurs geld geven voor elke nieuwe klant die ze aanbrengen. De brancheorganisatie stelt dat alle hypotheekadviseurs ten minste 1 keer per jaar benaderd worden door een commerciële partij met de vraag of zij klanten willen doorverwijzen in ruil voor een financiële vergoeding. De NVHP trekt juist nu aan de bel omdat met onder meer het doorverwijzen voor de aanschaf van zonnepanelen voor hypotheekadviseurs grotere bedragen gemoeid zijn.

Nederland telt meer dan 20.000 hypotheekadviseurs. Slechts 1.158 natuurlijke personen mogen de beschermde titel Erkend Hypothecair Planner voeren. De personen die bevoegd zijn tot het voeren van deze titel zijn in het register van de NVHP opgenomen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Financieel medewerker(st)er

32-40 uur - Elst, 6662NE
kWh People zoekt:

Technisch Specialist Energieopslag

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!