logo
wvhj2023
hero-image
14 oktober 2019

Nationale Recycle Week: ‘Zonnepanelen zijn nu al te recyclen’

Zonnepanelen kunnen aan het einde van de levensduur nu al gerecycled worden. Dat stelt Jan-Willem Jehee van stichting Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN), de stichting die de inzameling en recycling coördineert.

Zonnepanelen hebben een lange levensduur: ze gaan zo’n 30 jaar mee. Maar als een paneel toch eerder moet worden vervangen, is er een systeem voor inzameling en recycling. Recycling van defecte panelen is volgens stichting ZRN zeker de moeite waard. Materialen zoals glas, koper en aluminium kunnen namelijk eenvoudig worden teruggewonnen.

Heel Holland Recyclet
Het door stichting ZRN ontwikkelde systeem wordt nu vooral gebruikt om defecte zonnepanelen in te zamelen. Op dit moment wordt dat gebruikt voor zonnepanelen met transportschade, stormschade en heel af en toe een defect paneel dat onder de fabrieksgarantie valt.

‘Zo’n kapot zonnepaneel bij het grof vuil gooien is echt zonde’, stelt Jehee van Zonne-energie Recycling Nederland, de stichting die de inzameling en recycling coördineert. ‘Zonnepalen bevatten allerlei materialen die opnieuw te gebruiken zijn, zoals glas, koper en aluminium. Iedereen recyclet, en dat geldt dus ook voor zonnepanelen. Maar nog niet iedereen weet dat. Daarom doen we mee met het initiatief Heel Holland Recyclet (red. een campagne van de Nationale Recycle Week). Want ook inzameling en hergebruik van zonnepanelen is echt heel eenvoudig.’

Inzamelpunten
Consumenten kunnen heel gemakkelijk van hun kapotte zonnepanelen af. Net als bij bijvoorbeeld wasmachines of ijskasten geldt er voor een groothandel of importeur een wettelijke verplichting om zonnepanelen in te nemen en te verwerken. De installateur die een defect zonnepaneel vervangt, neemt het oude exemplaar mee en levert dit in bij een van de inzamelpunten van Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN). Mensen die zelf een zonnepaneel vervangen, kunnen dat ook zonder kosten laten recyclen. Zij kunnen daarvoor terecht bij een van de inzamelpunten van ZRN of het zonnepaneel langsbrengen bij het afvalpunt of de milieustraat in hun gemeente. Dit werkt op dezelfde manier als bij ander elektrisch afval.

ZRN brengt de zonnepanelen vanuit de inzamelpunten naar een sorteercentrum. Daar sorteren medewerkers de afvalstroom in bakken met panelen, omvormers en kabels. Daarna zijn er diverse technieken om de materialen te scheiden en geschikt te maken voor hergebruik. Het glas komt bijvoorbeeld terug als glaswol voor isolatie. En door het koper en aluminium opnieuw te gebruiken, put men de voorraad van die schaarse metalen minder snel uit.

Bij bedrijven gaat het vaak om grotere aantallen zonnepanelen. Als die moeten worden vervangen, zorgt ZRN in samenspraak met de installateur voor inzameling op locatie van het bedrijf. Dat is gratis als de installateur, importeur of groothandel is aangesloten bij ZRN. Voor niet-deelnemers is inzameling ook mogelijk, maar dan worden er kosten doorberekend.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten