logo
wvhj2023
hero-image
4 oktober 2019

Vol elektriciteitsnet: wel nieuwe Kamervragen, maar geen Kamerdebat met minister Wiebes

De Tweede Kamer heeft de aanvraag van D66-Kamerlid Mattijs Sienot voor een debat met minister Wiebes over het volle elektriciteitsnet afgewezen. Er zijn wel nieuwe Kamervragen gesteld aan de minister.

De uitkomsten van het congestieonderzoek van Liander en Enexis werden deze week bekend. In vrijwel alle van de tientallen gebieden waar de netbeheerders eerder al hebben aangegeven congestie te verwachten op het elektriciteitsnet, is er nu ook formeel congestie. Dit betekent dat klanten met een grootverbruikersaansluiting van Liander die bijvoorbeeld extra elektrisch vermogen willen hebben, moeten wachten totdat het elektriciteitsnet uitgebreid is. Nieuwe klanten met bijvoorbeeld een zonnepark worden vanuit de wettelijke plicht in deze gebieden wel aangesloten op het elektriciteitsnet, maar krijgen zeer beperkt vermogen toegewezen. 

Kamerbrief
Sienot vroeg vanwege de problematiek tijdens de algemene vergadering van de Tweede Kamer namens hemzelf en CDA-Kamerlid Agnes Mulder een debat met de minister aan om de problemen met de netcapaciteit zo snel mogelijk aan te pakken. Ook de SP, PvdA, Partij voor de Dieren en 50PLUS toonden zich voorstander van een debat met Wiebes. 

De VVD, PVV, DENK, SGP, ChristenUnie en GroenLinks steunden de aanvraag voor een debat echter niet, waardoor er maar 50 stemmen voor een debat waren.

Tom van der Lee (GroenLinks) wil wel meer weten van de minister: ‘Ik zou graag een brief willen van de regering over of er echt iets nieuws onder de zon is. We hebben er namelijk, zoals collega Harbers (VVD) terecht zegt, recent over gesproken. Er is nieuw beleid aangenomen en dit is daar het gevolg van, voor zover ik kan beoordelen. Dus wel een brief, maar nog geen steun voor een debat.’

Kamervragen PVV
Alexander Kops (PVV) heeft vervolgens schriftelijk de volgende Kamervragen aan minister Wiebes gesteld, met een voor de PVV kenmerkende kritische houding ten opzichte van duurzame energie:

  1. Deelt u de mening dat het absurd is dat er massaal zonneparken en windmolens worden aangelegd, terwijl het elektriciteitsnet het niet eens aankan (aldus netbeheerder Liander)?
  2. Deelt u de mening dat het bespottelijk is dat op sommige plekken grote bedrijven niet meer op het stroomnet worden aangesloten, omdat er door deze zonneparken en windmolens niet genoeg netcapaciteit meer is?
  3. Deelt u de mening dat het ‘initiatief’ van netbeheerder Liander, waarbij tuinders hun lampen moeten uitzetten wanneer er veel vraag naar stroom is, een belachelijke nepoplossing is? Bent u ertoe bereid de netbeheerder toe te staan nieuwe zonneparken en/of windmolens niet langer aan te sluiten op het elektriciteitsnet? Bent u er tevens toe bereid alle subsidies onmiddellijk te stoppen?
  4. Deelt u de mening dat het tegenstrijdig is dat u volop pleit voor méér duurzame energie, terwijl het elektriciteitsnet dat helemaal niet kan verwerken? Deelt u de conclusie dat uw eigen klimaatagenda niet alleen onzinnig en onbetaalbaar is, maar ook nog eens onmogelijk?
  5. Deelt u de conclusie dat er zonder zonneparken en windmolens helemaal geen nettekort zou zijn geweest? Bent u ertoe bereid om te stoppen met deze klimaat- en duurzaamheidswaanzin?

Daarbij verzoekt Kops minister Wiebes om de Kamervragen – in tegenstelling tot eerder gestelde vragen – nu wél afzonderlijk en volledig te beantwoorden.

Kamervragen D66
Ook Sienot (D66) heeft een reeks Kamervragen ingediend.

  1. Erkent u de constatering van netbeheerder Liander, die verantwoordelijk is voor elektriciteitstransport van 3 miljoen woningen, dat het elektriciteitsnet vol raakt en daarmee aansluiting op het stroomnet op een aantal plekken voor grote bedrijven niet meer mogelijk is? Kunt u dit toelichten?
  2. Deelt u de constatering van de netbeheerder dat het door lange vergunningstrajecten en procedures nog langer duurt totdat het netcapaciteitsprobleem wordt opgelost? Welke stappen neemt u om deze procedures te versnellen?
  3. Bent u ermee bekend dat tuinders inmiddels genoodzaakt zijn om hun lampen uit te zetten omdat de vraag naar stroom te groot is? Deelt u de mening dat dit een zeer onwenselijke situatie is?
  4. Hoe staat u tegenover een nationaal masterplan voor de energie-infrastructuur, zoals de netbeheerders voorstellen? Kunt u dit toelichten?
  5. Deelt u de genoemde constatering dat een tekort aan technisch personeel een van de oorzaken van problemen met netcapaciteit is? Wat doet u om de werving van technisch personeel te stimuleren?
  6. Hoe verklaart u dat sinds 2013, toen het Energieakkoord werd afgesloten, met een bijbehorende intensivering van duurzame energieopwekking, in de afgelopen jaren de nodige investering in netcapaciteit achter is gebleven? 

Minister Wiebes moet zowel de Kamervragen van Kops (PVV) als Sienot (D66) binnen de gebruikelijke termijn van 6 weken beantwoorden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten