logo
wvhj2023
© Liander
© Liander
25 september 2019

Liander meldt congestie te verwachten in tientallen gebieden: alle details in woord en beeld

Netbeheerder Liander heeft aan de vooravond van de najaarsronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) gemeld in tientallen gebieden congestie te verwachten door beperkt beschikbare netcapaciteit.

Per gebied heeft Liander voor zijn gehele werkgebied in kaart gebracht wat de verwachte congestie is voor grootverbruikers bij het afnemen van elektriciteit (verbruik) of het terugleveren van elektriciteit (teruglevering). Daar waar capaciteitsproblemen voor teruglevering voor grootverbruikers zijn, is er mogelijkerwijs geen ruimte voor nieuwe zonneparken of dakgebonden pv-systemen met zonnepanelen. Als congestiemanagement in een bepaald gebied namelijk geen oplossing biedt, betekent dit volgens de netbeheerder dat er geen ruimte meer is voor nieuwe aansluitingen of uitbreiding van bestaande zakelijke grootverbruikaansluitingen.

Voor de huidige knelpunten onderzoekt Liander namelijk of een systeem van congestiemanagement – het afstemmen van vraag en aanbod – mogelijk is. Wanneer congestiemanagement geen oplossing blijkt, kan het zo zijn dat klanten een transportbeperking opgelegd krijgen. Om die reden heeft Liander nu de vooraankondiging gedaan van verwachte congestie in de hieronder vermelde provincies, regio's en gebieden. 

Noot: formeel is er in de gebieden in dit artikel nog geen sprake van congestie, het congestieonderzoek dat voor 1 oktober wordt afgerond moet uitwijzen of er daadwerkelijk sprake is van congestie.

Onderzoek naar congestie in 17 gebieden in Friesland

Liander investeert in heel Friesland in het uitbreiden en verzwaren van het elektriciteitsnet. Rondom Heerenveen en Drachten worden  verdeelstations verzwaard. In Wolvega is de netbeheerder daar al volop mee bezig. Tussen het vasteland en Ameland worden 2 extra elektriciteitskabels aangelegd. De uitbreiding is nodig om invulling te geven aan de duurzaamheidsambities van Ameland.

Er zijn in Friesland met name knelpunten met teruglevering, maar op enkele plekken ook met verbruik. Naast capaciteitsknelpunten is er in Friesland ook veel sprake van spanningsknelpunten in het middenspanningsnet. In Friesland zijn er op dit moment congestieonderzoeken in de volgende 17 gebieden:

  1. Het gebied ten zuiden van Leeuwarden (teruglevering) | distributienet aangesloten op hoofdverdeelstation Rauwerd.
  2. Het gebied rondom Wolvega (verbruik) | hoofdverdeelstation Wolvega.
  3. Het gebied rondom Oosterwolde (teruglevering) | hoofdverdeelstation Oosterwolde.
  4. Het gebied rondom Drachten (teruglevering) | distributienet aangesloten op hoofdverdeelstation Drachten.
  5. Het gebied rondom Drachten (verbruik) | distributienet aangesloten op hoofdverdeelstation Drachten.
  6. Het gebied rondom Balk (teruglevering) | distributienet aangesloten op hoofdverdeelstation Lemmer.
  7. Het gebied rondom Sneek (teruglevering) | distributienet en een elektriciteitsverdeelstation, aangesloten op hoofdverdeelstation Sneek.
  8. Het gebied rondom Bolsward en Workum (teruglevering) | distributienet aangesloten op hoofdverdeelstation Marnezijl.
  9. Het gebied ten noorden en westen van Heerenveen en rondom Joure (verbruik) | hoofdverdeelstation Oudehaske.
  10. Het gebied rond Franeker en Minnertsga (teruglevering) | distributienet aangesloten op hoofdverdeelstation Herbayum.
  11. Het gebied rondom Dronrijp (teruglevering) | distributienet aangesloten op elektriciteitsverdeelstation Dronrijp.
  12. Het gebied rondom Warga (teruglevering) | elektriciteitsverdeelstation Warga, aangesloten op hoofdverdeelstation Leeuwarden.
  13. Het gebied rondom Stiens (teruglevering) | elektriciteitsverdeelstation Stiens, aangesloten op het hoofdverdeelstation Leeuwarden.
  14. Het gebied rondom Hallum (teruglevering) | distributienet aangesloten op elektriciteitsverdeelstation Hallum.
  15. Het gebied rondom Buitenpost en Kollum (teruglevering) | elektriciteitsverdeelstations bij Buitenpost, Kollum en Gerkesklooster die zijn aangesloten op het hoofdverdeelstation Bergum.
  16. Het gebied rondom Dokkum (teruglevering) | distributienet aangesloten op hoofdverdeelstation Dokkum.
  17. Ameland en het gebied rondom Holwerd (teruglevering) | elektriciteitsverdeelstation Holwerd, dat tevens het elektriciteitsverdeelstation op Ameland voedt.

Onderzoek naar congestie in 11 gebieden in Gelderland

In de regio Nijmegen-Noord, Bommelerwaard en West-Betuwe is Liander bezig met de ontwikkeling en uitbreiding van (nieuwe) stations. In de Achterhoek, Zutphen en ‘t Harde werkt de netbeheerder aan de verzwaring van middenspanningskabels. Het tekort aan transportcapaciteit in het stroomnet in Gelderland concentreert zich in de 4 regio’s Stedendriehoek, Rivierenland, de Achterhoek en Arnhem-Nijmegen. Het tekort uit zich in de vorm van capaciteit en afwijkende kwaliteit van de spanning voor verbruik en teruglevering.

In Gelderland zijn er op dit moment congestieonderzoeken in de volgende 11 gebieden:

  1. Stedendriehoek: bedrijventerrein De Mars in Zutphen (teruglevering) en Zutphen (teruglevering).
  2. Noord-Veluwe: ‘t Harde (verbruik).
  3. Rivierenland: Velddriel (verbruik).
  4. Achterhoek: Borculo (teruglevering), Winterswijk (teruglevering), Doetinchem. (teruglevering),  Pramer (teruglevering), Ulft (teruglevering) en Aalders (verbruik)
  5. Arnhem-Nijmegen: Arnhem-Centrum (teruglevering).

Onderzoek naar congestie in 4 gebieden in Flevoland

De knelpunten in Flevoland concentreren zich rondom Lelystad en Zeewolde (regio Flevopolder) en rondom Marknesse en Emmeloord (regio Noordoostpolder). In alle gevallen betreft het een beperking op teruglevering. In de meeste gevallen betreft het (de verbindingen tussen) verschillende schakelstations in het distributienet van Liander. Daarnaast zijn er knelpunten op de 10 kilovolt- en 20 kilovolt-installaties van de hoofdverdeelstations in Lelystad en Zeewolde. Het gaat om zowel spannings- als capaciteitsknelpunten. Liander is daarom met TenneT bezig het elektriciteitsnet uit te breiden. De capaciteit van de elektriciteitsverdeelstations in Dronten, Zeewolde, Lelystad, Emmeloord en Urk wordt groter.

In Friesland zijn er op dit moment congestieonderzoeken in de volgende 4 gebieden:

  1. Flevopolder: Lelystad (teruglevering) en Zeewolde (teruglevering).
  2. Noordoostpolder: Marknesse (teruglevering) en Emmeloord, ten westen van Emmeloord en rondom Urk (teruglevering).

Onderzoek naar congestie in 16 gebieden in Noord-Holland

Liander is samen met TenneT ook in Noord-Holland bezig het elektriciteitsnet uit te breiden. In Amsterdam worden de onderstations Nieuwe Meer en Watergraafsmeer uitgebreid. In de driehoek Schagen, Hoogwoud en Heerhugowaard is een nieuw transformatorstation nodig. Naar verwachting wordt het station aan het einde van het kalenderjaar in gebruik genomen. Ook breidt Liander de capaciteit uit van de bestaande stations in Haarlemmermeer, Rozenburg en Hoofddorp. In de A4-zone en in Amstelveen-Zuid wordt momenteel gezocht naar een geschikte locatie voor de bouw van een nieuw onderstation.

In Noord-Holland zijn er op dit moment congestieonderzoeken in de volgende 16 gebieden:

  1. Alkmaar (verbruik).
  2. Anna Paulowna (teruglevering).
  3. Den Helder de Schoten (teruglevering).
  4. Medemblik (teruglevering).
  5. Oterleek (teruglevering).
  6. Edam en Purmerend (verbruik).
  7. Schagen (teruglevering) en (verbruik).
  8. Texel (verbruik).
  9. Ulkesluis (teruglevering) en (verbruik).
  10. Uitgeest (verbruik).
  11. Warmenhuizen (teruglevering).
  12. Wervershoof (teruglevering).
  13. Wieringerwerf (teruglevering) en (verbruik).
  14. Zaandijk (teruglevering).
  15. Zaandam Noord (teruglevering).
  16. Zaandam West (teruglevering).

Onderzoek naar congestie in 2 gebieden in Zuid-Holland

In Zuid-Holland ervaart Liander de minste problemen. In de Zuidplaspolder is de netbeheerder deze week gestart met een flexibiliteitsmarkt. Het meeste vermogen levert een nieuw verdeelstation op dat het samen met TenneT en Stedin bouwt. Dit is naar verwachting in 2023 gereed. De regio Boskoop wordt aangesloten op een verdeelstation in Alphen aan de Rijn. Dat levert eind 2020 meer capaciteit op. Daarnaast bouwt Liander in Boskoop een station dat eind 2022 ruimte biedt op het net voor teruglevering. In de regio Oestgeest en Nieuwkoop legt de netbeheerder extra, dikkere stroomkabels in de grond.

In Zuid-Holland zijn er op dit moment congestieonderzoeken in de volgende 2 gebieden:

  1. Oegstgeest (verbruik).
  2. Nieuwveen (teruglevering) en (verbruik).

De resultaten van Lianders onderzoeken naar congestiemanagement vormen ook de basis voor de zogenaamde transportindicatie, die op 1 oktober wordt ingevoerd. De uitkomsten van de congestieonderzoeken publiceert Liander daarom voor 1 oktober en klanten worden hierover geïnformeerd indien dit gevolgen voor hen heeft. De najaarsronde van de SDE+-regeling is open van dinsdag 29 oktober tot en met donderdag 14 november.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten