Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Casade start Dakenstroom: isoleren en daken helemaal vol met zonnepanelen
© Casade

Casade start Dakenstroom: isoleren en daken helemaal vol met zonnepanelen

Casade start het programma Dakenstroom. Hierin vervangt de woningcorporatie groepjes schuine daken door goed geïsoleerde daken met zonnepanelen en soms groen. Ook wordt een zonnecoöperatie opgericht.

Casade bereidt via het programma de komende jaren honderden daken voor op CO2-neutraal wonen. Dit gebeurt in de gemeenten Dongen, Loon op Zand en Waalwijk. Casade bezit in deze gemeenten 11.000 woningen.

Beide kanten
De overstek van het nieuwe dak geeft de woning een nieuwe uitstraling. Onder deze dakrand past later tegen de gevel eenvoudig nog een isolatiepakket. In het dak zijn ook voorzieningen opgenomen voor de gierzwaluw en de huismus. Door de betere isolatie en kierdichting én de voordelen van collectieve opwekking van zonne-energie besparen de bewoners op hun woonlasten. Afhankelijk van de ligging van het woningblok wordt het dak aan beide kanten of aan 1 kant vol gelegd met zonnepanelen. Het nieuwe dak is efficiënt ingericht met een centraal punt voor de afvoeren en onderbrekingen die op het patroon van zonnepanelen zijn afgestemd. Hierdoor is een optimaal dakvlak gecreëerd voor maximale energie-opwekking met zonnepanelen.

Voor de kant die geen zonnepanelen krijgt, kiest Casade voor een strakke afwerking. De mogelijkheden voor een ‘groen’ dak onderzoekt Casade nog. Een groen dak voert water vertraagd af. Dit helpt volgens de woningcorporatie om hittestress in versteende gebieden te voorkomen.

Zonnecoöperatie
Casade werkt samen met gebouwverduurzamer INNAX. INNAX exploiteert de zonnepanelen die onderdeel zijn van Dakenstroom en richt een zonnecoöperatie op. Huurders van Casade kunnen voor een zeer klein bedrag lid worden van deze coöperatie. Zij participeren dan in de collectieve opwekking van zonne-energie.

Tegelijk besparen deze huurders op hun woonlasten door een jaarlijkse korting op hun energiebelasting. Van deze korting profiteren zij maximaal 15 jaar. Na deze periode wordt Casade eigenaar van de zonnepanelen en kan de energieopwekking ingezet worden voor bijvoorbeeld een warmtepomp of een huisaccu. ‘We kiezen hiermee voor een toekomstvast concept’, aldus Casade.

4.500 zonnepanelen
Casade ontwikkelde samen met SlimRenoveren, Fier Dakcontrol en INNAX een programma waarbij onderhoud, isolatie en duurzame opwekking zijn samengebracht. Hierna volgde een kort en bondig uitvraagtraject onder dakspecialisten, conceptaanbieders en ervaren onderhoudsbedrijven. Weijerseikhout uit Groesbeek en Coen Hagedoorn Brabocon uit Tilburg zijn als ontwikkelingspartners en uitvoeringspartijen aan het team toegevoegd. Zij hebben op basis van een open programma van eisen ieder hun eigen ideale dakoplossing ontwikkeld. Vanaf november passen zij deze oplossing op de eerste woningblokken toe.

‘In de eerste fase plaatsen we op 185 woningen het nieuwe, toekomstbestendige dak’, aldus Casade. ‘Hierop komen in totaal ruim 4.500 zonnepanelen. Daarmee wordt ruim 700 ton CO2 per jaar bespaard en ruim 1 miljoen kilowattuur zonne-energie geproduceerd. Na de eerste fase breiden we het programma uit met duizenden zonnepanelen.’

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
Green Energy Company zoekt:

Adviseur zonnepanelen

Green Energy Company zoekt een Adviseur zonnepanelen
Fulltime • Weesp
ProfiNRG zoekt:

Technisch verkoper buitendienst

ProfiNRG zoekt een technisch verkoper buitendienst
Fulltime • Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!