Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Stedin start flexibiliteitsmarkt in Zuidplaspolder om capaciteitsproblemen te bestrijden
© Stedin

Stedin start flexibiliteitsmarkt in Zuidplaspolder om capaciteitsproblemen te bestrijden

Stedin start een flexibliteitsmarkt in de Zuidplaspolder om problemen met de netcapaciteit in deze regio te lijf te gaan. Op deze manier wil de netbeheerder de piekbelasting over de dag uitsmeren.

De Zuidplaspolder is een overwegend groen en agrarisch gebied, gelegen tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda. Het gebied heeft 2 regionale netbeheerders: Stedin (red. in Waddinxveen en Nieuwerkerk aan den IJssel) en Liander (red. in Zevenhuizen, Moerkapelle en Boskoop). Samen met landelijk stroomnetbeheerder TenneT ontwikkelen Liander en Stedin een 4 hectare groot transformatorstation dat in 2023-2025 in het gebied komt te staan. Liander is al eerder gestart met een flexibiliteitsmarkt in zijn deel van de Zuidplaspolder.

Aanbesteding
‘Een ondernemer met een groot distributiecentrum die meedoet aan de flexibiliteitsmarkt gaat anders om met z’n stroomverbruik’, meldt Stedin. ‘Hij zet dan niet de vriescellen van z’n distributiecentrum aan om 6 uur ’s avonds als iedereen thuiskomt van het werk (piek), maar juist op het moment dat het minder druk is op het net. Dit voorkomt overbelasting van het net, terwijl er toch in de Zuidplaspolder verder gebouwd kan worden.’

In augustus is Stedin een aanbesteding gestart voor de flexibiliteitsmarkt in de Zuidplaspolder. De netbeheerder is op zoek naar een zogenaamde aggregator; een bedrijf dat het energieverbruik bij bedrijven kan sturen, waardoor flexibiliteit ontstaat.

5 megawatt
Stedin zoekt in totaal een flexibiliteit van 5 megawatt. In vergelijking: dit is ongeveer de benodigde capaciteit om 5.000 huishoudens van stroom te voorzien. Mogelijk breidt de netbeheerder de flexibiliteitsmarkt in de toekomst met meer vermogen uit.

Deelnemende partijen kunnen rekenen op een vaste maandelijkse beschikbaarheidsvergoeding plus een vergoeding voor de geleverde flexibiliteit per uur.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
Baywa r.e. zoekt:

Technisch commerciële binnendienst (NL)

BayWa r.e. zoekt voor de Nederlandse markt een technisch commerciële binnendienst (m/v)
Fulltime • Nederland
SolarEdge zoekt:

Sales Manager C&I

SolarEdge is searching for a Sales Manager C&I
Fulltime • Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!