Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zonnepanelenfabrikant REC wil Europese productiecapaciteit uitbreiden naar gigawattniveau
© REC

Zonnepanelenfabrikant REC wil Europese productiecapaciteit uitbreiden naar gigawattniveau

Zonnepanelenfabrikant REC wil zijn Europese productiecapaciteit van 600 megawattpiek uitbreiden naar meerdere gigawattpiek. Hiertoe sluit het bedrijf een samenwerkingsverband met Meyer Burger.

Deze Zwitserse machinefabrikant moet het bedrijf helpen bij de ingebruikname van nieuwe productielijnen.

Alpha-zonnepaneel
REC heeft een zogenaamd memorandum van overeenstemming ondertekend voor een strategische samenwerking met Meyer Burger. Geproduceerd op de productiemachines van Meyer Burger heeft het Alpha-zonnepaneel van REC dit jaar een recordefficiëntie behaald. Deze nieuwe serie zonnepanelen werd door REC afgelopen mei geïntroduceerd op de Europese vakbeurs Intersolar in München. Het zonnepaneel met 120 halve zonnecellen haalt een vermogen tot 380 wattpiek.

Voor Meyer Burger betekent de samenwerking met REC Solar dat het bedrijf zijn activiteiten niet langer naar China wil verplaatsen, iets wat de Zwitserse machinebouwer tot nu toe voornemens was. REC wil niet alleen de productieapparatuur van Meyer Burger gaan gebruiken, maar ook nog een potentiële strategische downstream-partner betrekken in de deal. Zo moet het bedrijf zijn Europese productiecapaciteit van 600 megawattpiek voor de heterojunctietechnologie- (hjt) en SmartWire-verbindingstechnologieën van de Alpha-zonnepanelen uit kunnen breiden naar meerdere gigawattpiek (red. het Noorse bedrijf produceert wereldwijd jaarlijks 1,5 gigawattpiek zonnepanelen).

Strijd met China
In ruil voor voldoende exclusiviteitsbescherming voor specifieke hjt- en SmartWire-verbindingstechnologieën is REC in principe bereid een winstdelingsovereenkomst met Meyer Burger aan te gaan. Dit zou voor de aandeelhouders van beide partijen flinke meerwaarde moeten creëren.

MeyerBurger verwacht dat het nieuwe bedrijfsmodel de Zwitserse machinefabrikant in staat zal stellen om zowel te profiteren van de commerciële waarde van zijn high-efficiencytechnologie als om zijn intellectuele eigendom te beschermen. Hierdoor wordt het risico van ‘commoditisering’ verminderd zoals Meyer Burger dat in het verleden in zijn strijd met fabrikanten uit China heeft ervaren.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
Zonneplan zoekt:

Customer Service Medewerker

Zonneplan zoekt een Customer Service Medewerker
Fulltime • Zwolle
Zon & Zo zoekt:

Werkvoorbereider E

Zon & Zo zoekt een Werkvoorbereider E
Fulltime • Alblasserdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!