Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Autarco lanceert zonnepaneel van 340 wattpiek met multi-wire en halve zonnecellen
© Autarco

Autarco lanceert zonnepaneel van 340 wattpiek met multi-wire en halve zonnecellen

Autarco lanceert een nieuwe serie zonnepanelen. De MHE-zonnepanelen hebben een vermogen van 340 wattpiek en zijn uitgerust met multi-wire en halve zonnecellen.

Autarco meldt de tussenstap die veel aanbieders maakten met 5 busbars en halve zonnecellen te hebben overslagen, om direct een meer geavanceerde technologie te kunnen aanbieden.

Levensduur
‘De keuze voor de beste technologie gaat voor ons niet alleen over de laagste prijs per wattpiek of het hoogste nominaal vermogen per paneel’, duidt het bedrijf. ‘De doelstelling is om onze partners het zonnepaneel te bieden dat de perfecte mix vormt tussen prijs enerzijds en langetermijnprestaties anderzijds, zonder daarbij in te leveren op betrouwbaarheid. Met andere woorden, de ambitie is om tot een zo laag mogelijke prijs per kilowattuur voor de gehele levensduur van een systeem te komen, die we met zekerheid kunnen leveren en waarbij we voldoen aan onze eigen kilowattuurgarantie.’

Deze benadering heeft Autarco doen besluiten geen 5 busbars zonnepanelen met halve zonnecellen op de markt te brengen, maar direct over te stappen naar Silverpoint- en multi-wire-technologieën. ‘De extra 5 wattpiek die 5 busbars met halve zonnecellen op zouden leveren, wegen ons inziens bij lange na niet op tegen de extra risico’s die voortkomen uit het verdubbelen van het aantal gesoldeerde verbindingen van de busbars.’

2 innovaties
Autarco heeft in zijn nieuwe zonnepaneel 2 innovaties: multi-wire en halve zonnecellen. Het zonnepaneel is per direct verkrijgbaar in de variant met 120 halve zonnecellen en een vermogen van 335 wattpiek (red. binnenkort volgt de variant van 340 wattpiek).

Met de zogenaamde ‘halfcut’-technologie worden de zonnecellen die het zonlicht opvangen en omzetten in elektriciteit in tweeën gesplitst, waarmee er dus 120 cellen in een standaardzonnepaneel geplaatst worden. Omdat de afmetingen van de cellen kleiner zijn, is het amperage lager, met minder verliezen tot gevolg.

Multi-wire is een compleet nieuwe techniek vergeleken met traditionele busbars. Er worden dunne ronde geleiders gebruikt, in plaats van platte busbars. Dit maakt dat er minder zonlicht weerkaatst wordt en de geleiders zijn ook qua uiterlijk minder aanwezig. Doordat er tijdens het solderen met lagere temperaturen wordt gewerkt en er minder druk op de zonnepanelen wordt uitgeoefend, is er minder risico op incorrecte verbindingen en microcracks.

Naast het verkleinen van het risico op productiefouten, hebben eventuele defecten ook minder impact als ze zich toch voordoen. Met 9 geleiders in plaats van 5, zal een defect slechts 1/9 deel van een cel beïnvloeden van in plaats van 1/5.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Zelfstroom zoekt:

Hoofdmonteur

Fulltime (40 uur) - Nieuw-Buinen
Zonnegilde B.V. zoekt:

Servicemedewerker PV-installaties

Fulltime (40 uur) - Betonstraat 9, 8263 BL Kampen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!