Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘Europese productie van zonnepanelen en zonnecellen kan weer winstgevend zijn’
© REC

‘Europese productie van zonnepanelen en zonnecellen kan weer winstgevend zijn’

De productie van zonnecellen en zonnepanelen kan in Europa weer rendabel zijn mits de omvang van de fabrieken toereikend is. Dat blijkt uit een onderzoek van het onderzoeksinstituut Fraunhofer ISE.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA), de grootste industrie-associatie van Europa met zo’n 3.200 leden die goed is voor 1,3 miljoen werknemers.

5 gigawattpiek
Terwijl de productieapparatuur voor zonnecellen en zonnepanelen nog steeds in Duitsland en Europa geproduceerd kan worden door de aanwezige machinebouwers, is de productie van zonnecellen en ook zonnepanelen bijna volledig naar Azië verplaatst. Dit proces kan volgens de onderzoekers van Frauenhofer ISE nu echter worden teruggedraaid. De productie van zonnepanelen zou opnieuw in Europa kunnen plaatsvinden tegen concurrerende kosten en zonder overheidssubsidies. Volgens het onderzoek in opdracht van de VDMA zou hiervoor een productiecapaciteit van minimaal 5 gigawattpiek per jaar nodig zijn. Dit zou overeenkomen met een dertigste van de momenteel geïnstalleerde productiecapaciteit van ongeveer 150 gigawattpiek wereldwijd. Dit zou een investering van iets meer dan 1 miljard euro vergen, maar wel duizenden directe en indirecte nieuwe banen opleveren.

Uit het onderzoek blijkt dat een in Europa geproduceerd zonnepaneel tegen concurrerende kosten voor de Europese markt kan worden geproduceerd, niet in de laatste plaats omdat transportkosten uit Azië worden geëlimineerd. Het meest kosteneffectieve scenario doet zich voor wanneer een gesloten toeleveringsketen voor de grondstoffen ook lokaal in Europa wordt gevestigd en wanneer de productie bijvoorbeeld plaatsvindt in een Europees land met relatief lage arbeidskosten.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
Wocozon zoekt:

Support Engineer

Wocozon zoekt een Support Engineer
Fulltime • De Meern | Utrecht
SolarEdge zoekt:

BeLux Service Engineer VIP

SolarEdge zoekt in België een BeLux Service Engineer VIP
Fulltime • Antwerpen (België)
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!