Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
LTO: 90 procent leden met groene stroom laat geld liggen
© Ahavelaar | Dreamstime.com

LTO: 90 procent leden met groene stroom laat geld liggen

Het merendeel van de opwekkers van duurzame energie krijgt niet alle opbrengsten, blijkt uit onderzoek onder de leden van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Het geldt voor 9 op de 10 LTO-leden met groene stroom.

Om de herkomst van groene energie te kunnen waarborgen, worden namelijk certificaten – zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO’s) – uitgegeven, die los van de stroom verhandelbaar zijn. Uit het onderzoek van LTO blijkt dat 88 procent van de agrarische opwekkers niet weet dat die certificaten geld waard zijn.

Handelsplatform
Uit het onderzoek bleek verder dat meer dan de helft (59 procent) van de ondervraagden niet bekend is met het begrip GvO. Een GvO is een digitaal certificaat waarmee de herkomst van groene stroom wordt vastgelegd. Per megawattuur (1.000 kilowattuur) wordt er 1 GvO verstrekt door CertiQ, de Nederlandse certificeringsautoriteit. Zij registreert ook welke handelaar de GvO’s namens de opwekker verhandelt. Het gebeurt nu echter vaak dat een GvO automatisch samen met de teruggeleverde stroom naar de energieleverancier gaat en op de grote hoop verdwijnt.

Energie van Boeren, een initiatief van LTO Ledenvoordeel en Waltmans, wil dat voortaan alle opbrengsten van duurzame stroom uit bijvoorbeeld zonnepanelen direct naar de stroomopwekkers zelf gaan. Dit moet gebeuren door de verkoop van Nederlandse GvO’s te bevorderen. Door de lokale GvO’s op de markt te brengen, krijgt de opwekker wat hij verdient én wordt de productie van duurzame en lokale energie gestimuleerd. Tegelijk wordt volgens de initiatiefnemers zo duidelijk dat boeren en tuinders een groot aandeel hebben in de productie van groene stroom, wat het imago van de sector ten goede komt.

Op het platform Energie van Boeren kunnen leden aangeven dat ze hun GvO’s willen verkopen en Energie van Boeren onderhandelt dan de beste prijs voor hen.

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
SolarEdge zoekt:

Field Service Engineer buitendienst

SolarEdge zoekt een Field Service Engineer buitendienst
Fulltime • Regio Eindhoven
HRsolar zoekt:

Business development manager

HRsolar zoekt een business development manager
Fulltime • De Lier
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!