Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
LTO: 90 procent leden met groene stroom laat geld liggen
© Ahavelaar | Dreamstime.com

LTO: 90 procent leden met groene stroom laat geld liggen

Het merendeel van de opwekkers van duurzame energie krijgt niet alle opbrengsten, blijkt uit onderzoek onder de leden van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Het geldt voor 9 op de 10 LTO-leden met groene stroom.

Om de herkomst van groene energie te kunnen waarborgen, worden namelijk certificaten – zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO’s) – uitgegeven, die los van de stroom verhandelbaar zijn. Uit het onderzoek van LTO blijkt dat 88 procent van de agrarische opwekkers niet weet dat die certificaten geld waard zijn.

Handelsplatform
Uit het onderzoek bleek verder dat meer dan de helft (59 procent) van de ondervraagden niet bekend is met het begrip GvO. Een GvO is een digitaal certificaat waarmee de herkomst van groene stroom wordt vastgelegd. Per megawattuur (1.000 kilowattuur) wordt er 1 GvO verstrekt door CertiQ, de Nederlandse certificeringsautoriteit. Zij registreert ook welke handelaar de GvO’s namens de opwekker verhandelt. Het gebeurt nu echter vaak dat een GvO automatisch samen met de teruggeleverde stroom naar de energieleverancier gaat en op de grote hoop verdwijnt.

Energie van Boeren, een initiatief van LTO Ledenvoordeel en Waltmans, wil dat voortaan alle opbrengsten van duurzame stroom uit bijvoorbeeld zonnepanelen direct naar de stroomopwekkers zelf gaan. Dit moet gebeuren door de verkoop van Nederlandse GvO’s te bevorderen. Door de lokale GvO’s op de markt te brengen, krijgt de opwekker wat hij verdient én wordt de productie van duurzame en lokale energie gestimuleerd. Tegelijk wordt volgens de initiatiefnemers zo duidelijk dat boeren en tuinders een groot aandeel hebben in de productie van groene stroom, wat het imago van de sector ten goede komt.

Op het platform Energie van Boeren kunnen leden aangeven dat ze hun GvO’s willen verkopen en Energie van Boeren onderhandelt dan de beste prijs voor hen.

Nu in Solar Magazine

Maart 2020

Bergen krijgt energielandgoed met 265 hectare zonnepanelen en 175 hectare natuur: ‘Er moet iets achterblijven wat optelt…’ Vlaamse energieminister Zuhal Demir: ‘We gaan zonne-energie niet oversubsidiëren’...
Vacatures
Ecotecworld zoekt:

Technisch Commercieel medewerker binnendienst

Ecotecworld zoekt een Technisch Commercieel medewerker binnendienst
Fulltime • Coevorden
Vattenfall zoekt:

Development Manager Rooftop Solar NL

Vattenfall zoekt een Development Manager Rooftop Solar NL
Fulltime • Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!