Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Wood Mackenzie: omvormerfabrikanten krijgen te maken met toenemende prijsdruk
© Peter Gudella | Dreamstime.com

Wood Mackenzie: omvormerfabrikanten krijgen te maken met toenemende prijsdruk

Omvormerfabrikanten krijgen tot 2024 te maken met een toenemende prijsdruk en een in waarde krimpende markt, ondanks dat de verkoopaantallen blijven toenemen. Dat stelt onderzoeksbureau Wood Mackenzie.

De prijsdruk is volgens de onderzoekers constant aanwezig in de omvormermarkt, maar in 2018 was er sprake van ‘een bijzondere druk’ op leveranciers. Prijsdruk en hevige concurrentie leidden er afgelopen kalenderjaar volgens Wood Mackenzie toe dat de 5 grootste leveranciers van pv-omvormers een gezamenlijke omzetdaling van 10 procent noteerden. Dit werd mede veroorzaakt door de aanpassing van het Chinese subsidiebeleid voor zonne-energieprojecten.

Internet-of-things
In hun streven naar nieuwe groei maken omvormerfabrikanten volgens de onderzoekers Internet of Things-platforms nu een centraal onderdeel van hun strategieën. Anderen verlaten de omvormerindustrie helemaal om zich te concentreren op meer winstgevende activiteiten omdat de marges van pv-omvormers dunner worden.

In 2018 vertegenwoordigden de Chinese fabrikanten van omvormers 28 procent van de wereldwijde verzendingen (red. shipments) buiten China, een stijging van 22 procent van de verzendingen in 2017 en 14 procent in 2016. Chinese bedrijven zagen hun marktaandelen vorig jaar met name in Europa, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten groeien.

Micro-omvormers en power optimizers
In de toekomst zal de markt waarschijnlijk extra consolidatie ervaren vanwege de prijsdruk, vooral als bedrijven er niet in slagen hun dienstenpakket uit te breiden om de winstgevendheid te behouden. ‘Naarmate de markt verandert, verwachten we dat centrale zelfstandige omvormers en 3-fase-omvormers de sterkste omzetdaling zullen hebben in de periode 2019-2024’, stelt Wood Mackenzie. ‘Micro-omvormers, 1-fase-stringomvormers, power optimizers en hybride opslagomvormers blijven veel kleinere markten in termen van verzonden volume, maar zullen allemaal groei ervaren in de periode tot 2024.’

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Elektricien

Zonmaat zoekt een elektricien omgeving Utrecht.
Fulltime • Omgeving Utrecht
Libra Energy zoekt:

Stagiair Clean Projects

Libra Energy biedt een Uitdagende stage bij snelgroeiende organisatie in duurzame energie
Fulltime • Uitgeest
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!