logo
wvhj2023
© Sidenso
© Sidenso
9 augustus 2019

Warmtebedrijven en milieuorganisaties sluiten warmtepact: zonnewarmte omarmd

Warmtebedrijven slaan de handen ineen met milieuorganisatie Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederaties. Met als doel de groei en verduurzaming van warmtenetten te versnellen met onder meer zonnewarmte.

Natuur & Milieu is initiatiefnemer van het Warmtepact. Zij ontwikkelde daartoe de ‘Warmtewijzer’, dit model vormt de basis van het pact.  Het pact is in werking getreden, maar nieuwe toetreders blijven welkom. De ambities en afspraken zijn vastgelegd in een Warmtepact, dat door alle partijen werd ondertekend. Tot de ondertekenaars behoren Vattenfall, Eneco, Ennatuurlijk, Eteck en Veolia Nederland. Zij streven ernaar om in 2030 1,2 miljoen woningen aangesloten te hebben op een warmtenet. Daarnaast zeggen de partijen toe hun warmtenetten in 2040 volledig te hebben verduurzaamd.

2.500 aansluitingen
De bedrijven die het pact ondertekenen, vertegenwoordigen samen ongeveer driekwart van de warmtemarkt. Om hun ambities ten uitvoer te brengen, nemen zij de komende jaren een aantal maatregelen. In het pact spreken de bedrijven af plannen te maken voor de verduurzaming van warmtenetten boven de 2.500 aansluitingen. Eenmaal verduurzaamd zijn aardwarmte, zonnewarmte, aquathermie en restwarmte de hoofdbronnen. Duurzaam biogas, groene stroom of groene waterstof zijn voorbeelden van piekbronnen. Vanaf 2021 is voor ieder huishouden, aangesloten op een warmtenet, een warmte-etiket beschikbaar. Hierop is te zien waar de warmte vandaan komt en hoeveel CO2-besparing dit oplevert.

‘Wij willen de groei en verduurzaming van warmtenetten in Nederland versnellen en daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de uitstoot van CO2, het gebruik van aardgas en aan de warmtetransitie’, is te lezen in het Warmtepact. ‘Wij hebben de ambitie om in 2030 minimaal 1,2 miljoen woningen te verwarmen met warmte uit een warmtenet en om uiterlijk 2040 onze warmtenetten volledig verduurzaamd te hebben. Dan zijn aardwarmte, zonnewarmte, aquathermie en restwarmte onze hoofdbronnen. Groene waterstof, duurzame biomassa/biogas, groene elektriciteit en warmteopslag zijn onze piekbronnen. Hiervoor gaan we warmtenetten uitbreiden of aanleggen, verduurzamingsplannen voor onze warmtenetten maken, warmte-etiketten publiceren, een gezamenlijke campagne voeren en stimuleren dat huishoudens hun gas-/warmtegebruik verlagen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten