Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Universiteit Wageningen onderzoekt kansen voor zonnepanelen op daken kassen
foto: UBiQD

Universiteit Wageningen onderzoekt kansen voor zonnepanelen op daken kassen

De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR) is een onderzoek gestart naar de kansen voor bestaande semi-transparante zonnepanelen op daken van kassen.

‘Licht is belangrijk voor de glastuinbouw. Hoe meer licht, hoe hoger de productie. Alleen al daardoor is het voor ondernemers niet haalbaar om zonnepanelen op het dak van hun kas te plaatsen, om zo stroom op te wekken. Maar stel dat die zonnepanelen gedeeltelijk doorzichtig zijn? Zou het verlies aan licht dan opwegen tegen de productie van elektriciteit?’, schrijft de universiteit.

Luminescent
Om deze vraag te beantwoorden, onderzoekt de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research de kansen met bestaande semi-transparante zonnepanelen. Het aanbod semi-transparante zonnepanelen is volgens de universiteit nog beperkt, maar groeit.

Er zijn daarbij verschillende systemen: zo heeft het bedrijf Bright Solar zonnepanelen waarvan de zonnecellen een groot deel van het licht doorlaten, en dus maar een beperkt deel van het licht gebruiken voor de productie van elektriciteit. De zonnepanelen van Soliculture bestaan deels uit niet-transparante zonnecellen en deels uit open ruimten. UbiQD ten slotte werkt aan zonnepanelen die luminescent zijn, ofwel: zonnecellen die zelf licht produceren voor de onderliggende kas.

Van lab naar praktijktest
De vraag is of deze 3 soorten zonnepanelen geschikt zijn voor op een kasdek. Daarover is nog weinig kennis: de panelen van Bright Solar zijn volgens de universiteit de enige semi-transparante zonnepanelen ter wereld die al op een kas liggen, namelijk in Griekenland. De situatie in dat land is echter niet vergelijkbaar met die in Nederland. Daarbij komt dat de ene teelt de andere niet is: sommige gewassen hebben relatief veel profijt van lichtinstraling.

WUR heeft in mei de 3 soorten zonnepanelen ontvangen. Momenteel wordt met rekenmodellen en metingen in het laboratorium bekeken hoeveel licht de verschillende zonnepanelen onderscheppen, en hoeveel elektriciteit ze produceren. De balans tussen die 2 wordt vergeleken voor 3 verschillende gewassen: tomaten, potplanten en snijbloemen. Voor dit deel van de proef mogen volgens de universiteit nog (semi-)transparante zonnepanelen worden aangemeld. Afhankelijk van de testresultaten volgt een praktijktest, waarbij de panelen daadwerkelijk op een kasdek worden bevestigd. Het onderzoek wordt gefinancierd door het programma Kas Als Energiebron.

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
Zonnepanelen op het dak BV zoekt:

(Assistent) Servicemonteur

Ben je op zoek naar een leuke en afwisselende (starters)baan? Dan ben je bij Zonnepanelen op het dak aan het juiste adres! Wij zijn ter uitbreiding van ons team op zoek naar een bereidwillige ( Assistent) Servicemonteur (fulltime) . Wie zijn wij?...
Fulltime (40 uur) - Barneveld, 3771 NR, Zwolleweg 9
Zonneplan zoekt:

Accountmanager Binnendienst

Als Accountmanager Binnendienst bij Zonneplan ben je dagelijks bezig met de verduurzaming van Nederland. Een fantastisch doel om aan bij te dragen! In de rol van Accountmanager treed je op als adviseur van onze klanten en neem jij ze mee in de wereld...
Fulltime (40 uur) - 8021 EV
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!