Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Universiteit Wageningen onderzoekt kansen voor zonnepanelen op daken kassen
foto: UBiQD

Universiteit Wageningen onderzoekt kansen voor zonnepanelen op daken kassen

De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR) is een onderzoek gestart naar de kansen voor bestaande semi-transparante zonnepanelen op daken van kassen.

‘Licht is belangrijk voor de glastuinbouw. Hoe meer licht, hoe hoger de productie. Alleen al daardoor is het voor ondernemers niet haalbaar om zonnepanelen op het dak van hun kas te plaatsen, om zo stroom op te wekken. Maar stel dat die zonnepanelen gedeeltelijk doorzichtig zijn? Zou het verlies aan licht dan opwegen tegen de productie van elektriciteit?’, schrijft de universiteit.

Luminescent
Om deze vraag te beantwoorden, onderzoekt de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research de kansen met bestaande semi-transparante zonnepanelen. Het aanbod semi-transparante zonnepanelen is volgens de universiteit nog beperkt, maar groeit.

Er zijn daarbij verschillende systemen: zo heeft het bedrijf Bright Solar zonnepanelen waarvan de zonnecellen een groot deel van het licht doorlaten, en dus maar een beperkt deel van het licht gebruiken voor de productie van elektriciteit. De zonnepanelen van Soliculture bestaan deels uit niet-transparante zonnecellen en deels uit open ruimten. UbiQD ten slotte werkt aan zonnepanelen die luminescent zijn, ofwel: zonnecellen die zelf licht produceren voor de onderliggende kas.

Van lab naar praktijktest
De vraag is of deze 3 soorten zonnepanelen geschikt zijn voor op een kasdek. Daarover is nog weinig kennis: de panelen van Bright Solar zijn volgens de universiteit de enige semi-transparante zonnepanelen ter wereld die al op een kas liggen, namelijk in Griekenland. De situatie in dat land is echter niet vergelijkbaar met die in Nederland. Daarbij komt dat de ene teelt de andere niet is: sommige gewassen hebben relatief veel profijt van lichtinstraling.

WUR heeft in mei de 3 soorten zonnepanelen ontvangen. Momenteel wordt met rekenmodellen en metingen in het laboratorium bekeken hoeveel licht de verschillende zonnepanelen onderscheppen, en hoeveel elektriciteit ze produceren. De balans tussen die 2 wordt vergeleken voor 3 verschillende gewassen: tomaten, potplanten en snijbloemen. Voor dit deel van de proef mogen volgens de universiteit nog (semi-)transparante zonnepanelen worden aangemeld. Afhankelijk van de testresultaten volgt een praktijktest, waarbij de panelen daadwerkelijk op een kasdek worden bevestigd. Het onderzoek wordt gefinancierd door het programma Kas Als Energiebron.

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
Libra Energy zoekt:

Stagiair Clean Projects

Libra Energy biedt een Uitdagende stage bij snelgroeiende organisatie in duurzame energie
Fulltime • Uitgeest
Solarcentury zoekt:

Junior Planoloog Zonneprojecten

Solarcentury zoekt een Junior Planoloog Zonneprojecten.
Fulltime • Helmond
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!