- PV-IPCEI: Europa ontwikkelt nieuwe gigawattfabrieken voor zonnecellen en zonnepanelen
- De harde cijfers | Voor 247 miljoen euro 3,8 gigawattpiek zonnepanelen op ‘slechte’ daken
- Project van de week | 23 megawattpiek zonnepanelen voor aperam op carports, grond en daken
- Mohammed Chahim: ‘Versnelling Europese energietransitie indrukwekkend, maar niet gemakkelijk: iedereen moet meekunnen’
- Het Dilemma | Nultarief btw op zonnepanelen: ‘Voorstel rammelt, sociale huurder wordt alweer vergeten’
- Canadian Solar wil eigen productiecapaciteit voor wafers en zonnecellen fors uitbreiden
- ‘Nog nooit zo veel mensen werkzaam in techniek en nog nooit zo veel vacatures’
- Renewable Energy Hub Flevoland: batterijen en waterstof faciliteren 1 gigawatt windmolens en zonnepanelen


Minister Wiebes: pas in september definitief besluit over verplichte transportindicatie voor nieuwe SDE+-projecten
Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat neemt pas in september een definitief besluit over het invoeren van een verplichte transportindicatie voor nieuwe aanvragen binnen de subsidieregeling SDE+.
Minister Wiebes stuurde de Tweede Kamer afgelopen vrijdag een brief met kortetermijnoplossingen voor de problemen met de netcapaciteit. Zo wil de minister vanaf de najaarsronde een transportindicatie verplichten voor nieuwe projecten van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+). Nieuwe aanvragers krijgen hierdoor vanaf de najaarsronde 2019 enkel een subsidiebeschikking als blijkt dat er transportcapaciteit beschikbaar is op de locatie waar de productie-installatie (red. zoals een zonnedak of zonnepark) is voorzien.
Marktverstorend
Brancheorganisatie Holland Solar maakte hierop bij de leden van de Tweede Kamer direct kenbaar principiële bezwaren te hebben tegen de maatregelen van minister Wiebes. De netbeheerder een rol geven bij het toekennen van de SDE+-subsidie werkt volgens Holland Solar marktverstorend, geeft niet de juiste prikkel aan de netbeheerder, is niet in het belang van de energietransitie en blokkeert voorbereide aanvragen in de pijplijn.
Geen onomkeerbare stappen
Minister Wiebes heeft als direct gevolg van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat het verzoek gekregen geen onomkeerbare stappen te zetten totdat de behandeling van zijn brief over de netcapaciteit in de Tweede Kamer is afgerond.
Inmiddels heeft minister Wiebes een officiële reactie op dit verzoek gestuurd: 'Deze maatregel (red. de verplichte transportindicatie) zal in de zomer voorbereid worden zodat de aanvragers, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de netbeheerders voorbereid zijn bij de opening van de najaarsronde van de SDE+. Bij deze voorbereiding zal ik in het oog houden dat er geen onomkeerbare stappen worden gezet en dat in de communicatie ook niet de indruk wordt gewekt dat er onomkeerbare stappen worden gezet. De definitieve vormgeving van de najaarsronde SDE+ zal in september worden vastgelegd met een aanpassing van de algemene uitvoeringsregeling SDE+. Daarmee zet ik op dit moment geen onomkeerbare stappen. Over de verdere vormgeving van de najaarsronde SDE+ zal ik uw Kamer binnenkort informeren en ga ik graag in september met u over in debat. Zoals gebruikelijk wordt na het debat met uw Kamer de regeling vastgesteld.'
RVO.nl wél al met communicatie gestart
Ondanks dat minister Wiebes stelt in zijn communicatie niet de indruk te willen wekken dat er geen onomkeerbare stappen gezet worden, is dit in de praktijk wel het geval. Zo heeft RVO.nl op haar website al onderstaand nieuwsbericht geplaatst met de titel 'SDE+ najaar 2019 - transportindicatie netbeheerder nodig'.
Deel dit bericht