Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘Onderzoek naar kristallijn silicium is als investeren in stenen in het stenen tijdperk’
foto's: Edwin Wiekens

‘Onderzoek naar kristallijn silicium is als investeren in stenen in het stenen tijdperk’

‘Onderzoek naar kristallijn silicium is als investeren in stenen in het stenen tijdperk.’ Aan het woord is Wiro Zijlmans die samen met founding father John Blankendaal terugblikt op 10 jaar Solar Magazine.

John Blankendaal zat in 2009 midden in zijn legendarische interviewreeks Blankendaal versus… Daarmee bood de huidige directeur van Brainport Industries een kijkje in de keuken van gerenommeerde en nieuwe original equipment manufacturers (oem’s). In zijn sessie met chief executive officer Wiro Zijlmans van Smit Ovens (red. inmiddels Smit Thermal Solutions) constateerden ze dat de opkomende solar sector gebaat was bij een communicatieplatform dat alle Nederlandse en Belgische stakeholders verbond. Daarmee zaaiden ze de kiem voor Solar Magazine dat een halfjaar later voor het eerst zou verschijnen. Voor deze jubileumeditie van Solar Magazine gingen Blankendaal en Zijlmans op herhaling en keken onder andere terug op hun roller coaster ride van het afgelopen decennium.

Grondstoffen en transport
Blankendaal: ‘In Nederland wordt in Delft en Petten met ondersteuning van de Nederlandse overheid nog steeds onderzoek gedaan naar kristallijn. Ik zie dat als een absurde zaak. Ben je het daarmee eens? Zijlmans: ‘Zeker. Het nationale topsectorenbeleid is niet voor alle sectoren even scherp in de uitwerking. In Duitsland zie je overigens ook nog steeds die researchinspanningen naar kristallijn silicium. Het is als investeren in stenen in het stenen tijdperk. Die technologie zal weinig beter worden dan hij nu al is. Ondertussen is de prijs het afgelopen decennium ieder jaar gehalveerd. We komen op het punt dat de grondstoffen en het transport een substantieel aandeel van de kosten vormen. Ook dunne film wordt in de regel tussen 2 glasplaten aangebracht. Om dat eindproduct over continenten te verschepen, kost geld.’

Lees hier het volledige artikel ‘Onderzoek naar kristallijn silicium is als investeren in stenen in het stenen tijdperk’ in de juni 2019-editie van Solar Magazine.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
EWiS zoekt:

Monteur Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Ede, 6716AA, Frankeneng 24A
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!