logo
wvhj2023
hero-image
26 maart 2019

Vlaamse energieregulator keert zich tegen compensatie voor zonnepaneeleigenaren bij invoering digitale meter

De Vlaamse energieregulator VREG keert zich tegen het Vlaamse akkoord om zonnepaneeleigenaren bij de invoering van de digitale meter 15 jaar lang het voordeel te laten behouden van een terugdraaiende teller.

Nadat er ruim 2 weken geleden door de Vlaamse politiek een akkoord bereikt werd over de gevolgen van de invoering van de digitale meter voor eigenaren van zonnepanelen – zij behouden 15 jaar voordeel van de terugdraaiende teller – spreekt de VREG zich nu uit tegen dit akkoord.

De commissie Energie in het Vlaams parlement heeft op 19 maart het ontwerpdecreet digitale meters goedgekeurd, inclusief 77 amandementen. De komende weken zal dit decreet goedgekeurd worden door de plenaire vergadering. Zodra dit gebeurd is, houden Vlaamse zonnepaneeleigenaren definitief 15 jaar lang recht op de voordelen van een terugdraaiende teller.

Waar de VREG content is met de volgende stap naar de uitrol van de digitale energiemeter, staat de organisatie niet achter het compensatiemechanisme voor zonnepaneeleigenaren omdat dit discriminerend zou zijn voor consumenten zonder zonnepanelen. ‘Met het systeem van de terugdraaiende teller worden eigenaars van zonnepanelen onvoldoende aangemoedigd om efficiënt met het elektriciteitsnet en hun energieverbruik om te gaan. Bovendien blijkt uit resultaten van onze simulator dat “efficiënte prosumenten” juist een voordeel kunnen doen met een digitale meter ‘die niet terugdraait’. Dit is in het algemeen belang, want een efficiënter gebruik van het net leidt tot een lagere factuur voor iedereen. Daarom zijn we geen voorstander van het nieuwe artikel 49/1 (red. waarin het compensatiemechanisme is vastgelegd), dat met een van de amendementen aan het ontwerpdecreet wordt toegevoegd. Met dit artikel blijft het terugdraaien van de teller mogelijk voor een periode van 15 jaar. Daarnaast gaat artikel 49/1 in tegen onze onafhankelijkheid en onze exclusieve tariefbevoegdheid. We adviseren dan ook om artikel 49/1 te schrappen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten