Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eigen Huis: zonnepanelen minst populair bij Verenigingen van Eigenaren
foto: Eigen Huis

Eigen Huis: zonnepanelen minst populair bij Verenigingen van Eigenaren

Appartementseigenaren maken zich meer druk over het onderhoud van hun gebouw dan over verduurzaming. Zonnepanelen zijn zelfs de minst populaire maatregel. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Uit het Nationale VvE-onderzoek 2019 van Vereniging Eigen Huis, waaraan meer dan 1.000 appartementseigenaren meededen, blijkt dat slechts 6 procent van de ondervraagden in de afgelopen 3 jaar geïnvesteerd heeft in zonnepanelen. Daarmee is het de minst populaire maatregel. Uit het onderzoek blijkt verder dat 12 procent van de VvE's de komende 3 jaar gaat investeren in zonnepanelen. 82 procent stelt niet te gaan investeren. Energiezuinigere verlichting is het meest populair, 56 procent van de VvE’s investeerde hier de afgelopen 3 jaar in. Het onderzoek werd afgelopen april uitgevoerd door Vereniging Eigen Huis in samenwerking met Marlyse Research.

No-regret
Eigen Huis stelt dat onduidelijk overheidsbeleid de belangrijkste barrière is om met verduurzaming aan de slag te gaan. Ook zijn de investeringen groot en is de financiering complex, net als de besluitvorming en de uitvoering. Een vijfde van de respondenten zegt dat er binnen de VvE onvoldoende kennis is om goede keuzen te kunnen maken en goed onderbouwde besluiten te kunnen nemen. Slechts 4 procent van de VvE’s is op dit moment bezig om het appartementsgebouw energiezuinig en uiteindelijk aardgasvrij te maken, ongeveer een derde oriënteert zich hierop.

Vereniging Eigen Huis pleit voor snelle duidelijkheid van het overheidsbeleid en voor haalbare kaders. VvE’s hebben behoefte aan heldere informatie en praktische ondersteuning bij de verduurzaming van hun gebouw. Dat begint bij kennis over ‘no-regret maatregelen’ als isolatie, waarmee de energiezuinigheid van het gebouw direct kan verbeteren. 

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Vestigingsmanager Vianen

Zonmaat zoekt een vestigingsmanager Vianen.
Fulltime • Vianen
SolarEdge zoekt:

Technical Service Engineer – Tier 2

SolarEdge zoekt een Technical Service Engineer – Tier 2
Fulltime • Vianen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!