Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Warmtemonitor CBS: hernieuwbare warmtebronnen verdrievoudigd
foto: Nuon

Warmtemonitor CBS: hernieuwbare warmtebronnen verdrievoudigd

Ondanks de verdrievoudiging van het aandeel hernieuwbare warmtebronnen, blijft aardgas de grootste bron van warmte. Dit aandeel daalde wel, van 82 procent in 2001 naar 77 procent in 2017. Dat meldt het CBS.

Het energieverbruik voor warmte daalt door onder andere energiebesparing jaarlijks gemiddeld met 0,8 procent. Het aandeel van hernieuwbare bronnen verdrievoudigde van 2 procent in de periode 2000-2004 naar 6 procent in 2017. Dit blijkt uit de Warmtemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en ECN in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en het Expertise Centrum Warmte.

Groei warmtenetten verwacht
Het aantal stadsverwarmingsaansluitingen in grote warmtenetten steeg tussen 2015 en 2017 van 300.000 naar 316.000. De warmtebedrijven verwachten dat dit groeit naar 352.000 in 2020 en circa 400.000 in 2023. Hierbij is nog geen rekening gehouden met de mogelijke resultaten en afspraken uit het Klimaatakkoord.

Naast groter worden de warmtenetten ook groener, de bijdrage van hernieuwbare warmte binnen de warmtenetten steeg van 14 procent in 2015 naar 19 procent in 2017.

Zonnewarmte in Amsterdam, Almere en Ede
In de Warmtemonitor wordt ook gesproken over het gebruik van zonnewarmte in warmtenetten. Zo is in Amsterdam in 2018 de bouw gestart van een zonnecollectorenveld in Buiksloterham. Het warmtenet in Buiksloterham is geen apart warmtenet, dit warmtenet is gekoppeld met het grote Westpoort Warmte-warmtenet. De zonnecollectoren staan in de deelwijk Cityplot opgesteld. In deze deelwijk staan circa 550 woningen. Cityplot maakt weer onderdeel uit van Buiksloterham waar circa 4.000 woningen staan. Buiksloterham op haar beurt is dan weer onderdeel van Amsterdam Noord.

In Almere staat al geruime tijd een zonneveld dat bestaat uit 520 grondgebonden zonnecollectoren met een totaal oppervlak van 7.000 vierkante meter. De jaarlijkse warmtelevering komt overeen met de warmtelevering aan ongeveer 300 woning-equivalenten. Het zoneiland is goed voor levering van circa 10 procent van de warmtevraag van de wijk Noorderplassen West.

In de Warmtemonitor wordt ten slotte gemeld dat Warmtebedrijf Ede in de nabije toekomst ook andere duurzame bronnen als restwarmte, zonnewarmte en aardwarmte wil gaan gebruiken.

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
Zonnepanelen op het dak BV zoekt:

Verkoper / Adviseur Zonnepanelen

Ben je op zoek naar een leuke afwisselende baan in de groeiende markt voor zonnepanelen? Wil je werken in je eigen rayon bij een jong en groeiend bedrijf? Dan is onderstaande functie iets voor jou. Verkoper / Adviseur Zonnepanelen (Fulltime )...
Fulltime (40 uur) - Barneveld, 3771 NR, Zwolleweg 9
Coolblue zoekt:

Voorman / 1e Elektromonteur

Plus- en minpunten + Je coacht je eigen vaste team op jouw bus en zorgt dat zij elke dag een beetje beter worden. + Je bent samen verantwoordelijk voor 1 à maximaal 2 installaties bij onze klanten thuis. + Zelfs als je een lastige...
Fulltime (40 uur) - Apeldoorn
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!