Solar Magazine - Natuur & Milieu roept warmtesector op tot sluiten Warmtepact
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Natuur & Milieu roept warmtesector op tot sluiten Warmtepact
foto: Natuur & Milieu

Natuur & Milieu roept warmtesector op tot sluiten Warmtepact

Natuur & Milieu roept organisaties uit de warmtesector op zich aan te sluiten bij het Warmtepact. Het pact heeft als doel de aanleg en verduurzaming van warmtenetten te versnellen met onder meer zonnewarmte.

In 2030 kunnen 1,2 miljoen woningen  aangesloten zijn op een warmtenet. Het Warmtepact helpt de sector deze groei zo duurzaam mogelijk te realiseren. Energiebedrijven Eneco, Nuon/Vattenfall en Ennatuurlijk hebben reeds laten weten de gedachte en uitwerking van het Warmtepact te steunen.

Warmte-etiket
Natuur & Milieu is initiatiefnemer van het Warmtepact. Naast de doelstellingen uit het Klimaatakkoord voor het gasvrij maken van woningen, richt het pact zich nadrukkelijk op het verduurzamen van warmtenetten. ‘Nu we met z’n allen van het gas afgaan, wordt er steeds meer gekeken naar andere manieren voor het verwarmen van huizen. Warmtenetten zijn een goed alternatief, maar dan moeten we er wel voor zorgen dat die nieuwe warmte duurzaam is’, aldus Rob van Tilburg, directeur Programma’s bij Natuur & Milieu.

Partijen die zich aansluiten bij het pact zeggen onder andere toe verduurzamingsplannen te maken voor hun warmtenet en hun klanten daarover te informeren. Een ‘warmte-etiket’ op de jaarnota van de klant geeft inzicht in de herkomst van de warmte, te weten de bron en de geografische locatie, de CO2-uitstoot per gigajoule en de behaalde CO2-reductie.

Duurzaam warmtenet
Einddoel is een duurzaam warmtenet, dat voldoet aan de uitgangspunten van de Warmtewijzer die Natuur & Milieu afgelopen maart heeft gepresenteerd. De Warmtewijzer onderscheidt een aantal principes en eisen waaraan een duurzaam warmtenet moet voldoen. Van Tilburg: ‘Het moet voor klanten duidelijk zijn wanneer een warmtenet een goede keuze is, dus duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar. Met de Warmtewijzer en warmte-etiketten hopen we de steun voor duurzame warmtenetten te vergroten. Met duidelijke richtlijnen en openheid over belangrijke gegevens als de herkomst van de warmte en de behaalde klimaatwinst.

Alleen wanneer een warmtenet voldoet aan 4 principes (red. zie afbeelding) is het volgens Natuur & Milieu een duurzaam warmtenet. Een van de principes is dat een duurzaam warmtenet meer dan 1 (hoofd)bron heeft, te weten  aardwarmte, zonnecollectoren, aquathermie, warmtepomp op groene stroom, en/of restwarmte van een duurzaam bedrijf.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Coolblue Energie zoekt:

Accountmanager Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Utrecht
RABLE zoekt:

Account Manager

Fulltime (40 uur) - Delft
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!