Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Netbeheerder Liander: ‘Zonneparken alleen nog bouwen waar het elektriciteitsnet het aankan’

Netbeheerder Liander: ‘Zonneparken alleen nog bouwen waar het elektriciteitsnet het aankan’

Netbeheerder Liander wil dat zonneparken alleen nog daar komen waar het elektriciteitsnet het aankan. Waar geen ruimte op het net is, zou bijvoorbeeld subsidie gegeven moeten worden voor pilots met energieopslag.

Liander deed onlangs tot 2 keer toe een melding van verwachte, structurele congestie op zijn elektriciteitsnet door een gebrek aan transportcapaciteit. De epxlosieve groei van het aantal zonnepanelen - met name in zonneparken - brengt de netbeheerder in problemen. Daarom wil Liander dat zonneparken alleen nog daar komen waar het elektriciteitsnet het aankan. Waar geen ruimte op het net is, zou volgens Liander-bestuurder Ingrid Thijssen bijvoorbeeld subsidie gegeven moeten worden voor pilots waarbij duurzaam opgewekte stroom lokaal wordt omgezet in waterstof. Ook is het volgens haar essentieel dat de opslag van duurzaam opgewekte energie verder wordt gestimuleerd.

80 procent
Waar sprake is van problemen met de netcapaciteit, is dat in 80 procent van de gevallen bij zonneparken. De capaciteit van een gemiddeld zonnepark is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van een stad zo groot als Hengelo. Liander heeft honderden aanvragen van zonneparken liggen. Deze willen zich met name vestigen in de landelijke gebieden waar de kabels het dunst zijn. 

7,5 keer groter
De vraag naar de zwaarste aansluitingen, die bijvoorbeeld nodig zijn voor een zonnepark, is volgens Liander in 2 jaar tijd 7,5 keer groter geworden. Deze aansluitingen vragen ook een grote capaciteit van het elektriciteitsnet. Het moet veel grotere hoeveelheden stroom kunnen verwerken op hetzelfde moment. Dan moeten elektriciteitsstations uitgebreid worden met extra of grotere transformatoren of er moeten heel nieuwe stations gebouwd worden. Liander wijst erop dat Nederland ook nog eens kampt met een enorm gebrek aan technici en jarenlange vergunningsprocedures. 

Nu in Solar Magazine

Mei 2020

Coolblue stoomt snel op naar top residentiële zonne-energiemarkt: ‘De internetverkoop van zonnepanelen werkt’ Joint Solar Programme III: hybride tandemzonnecel van 30 procent binnen handbereik voor Nederlandse onderzoekers De...
Vacatures
SMA Benelux zoekt:

Service Line medewerker – 2e lijn support (interim)

SMA Benelux zoekt een Service Line medewerker – 2e lijn support (interim)
Fulltime • Mechelen
Ecotecworld zoekt:

Technisch Commercieel medewerker binnendienst

Ecotecworld zoekt een Technisch Commercieel medewerker binnendienst
Fulltime • Coevorden
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!