Solar Magazine - Hof van Justitie op Aruba: Elmar sluit inwoner met te veel zonnepanelen terecht af van stroomnet
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Hof van Justitie op Aruba: Elmar sluit inwoner met te veel zonnepanelen terecht af van stroomnet

Hof van Justitie op Aruba: Elmar sluit inwoner met te veel zonnepanelen terecht af van stroomnet

Een inwoner van Aruba heeft een rechtszaak om een te groot zonnepanelensysteem verloren van de Electriciteit-Maatschappij Aruba (Elmar). De Arubaan breidde zijn pv-systeem zonder goedkeuring van Elmar uit.

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba besloten (red. dit hof verzorgt de rechtspraak in eerste aanleg en in hoger beroep op de eilanden) heeft in de rechtszaak Elmar in het gelijk gesteld.

Extra zonnepanelen
Elmar is de exclusieve leverancier van elektriciteit op Aruba. In september 2009 heeft Elmar een zonne-energie-installatie op het perceel van de eiser goedgekeurd. De elektriciteit die hiermee wordt geproduceerd, wordt door de eiser teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De installatie had ten tijde van de goedkeuring een maximaal vermogen van 840 watt(piek). In maart 2014 heeft Elmar bij de eiser een zogenaamde slimme meter geïnstalleerd ter registratie van het energieverbruik. In 2017 heeft de eiser extra zonnepanelen geïnstalleerd, met een extra vermogen van 3.000 wattpiek, zonder Elmar hierover te informeren.

Nieuwe slimme meter
In augustus 2018 heeft Elmar de slimme meter van de eiser vervangen door een nieuwe slimme meter. De bewoner ervaart sindsdien problemen omdat deze meter tijdelijk de toelevering van stroom onderbreekt op het moment dat deze met zijn installatie meer zonnestroom levert aan het elektriciteitsnet dan de 840 wattpiek die volgens Elmar is toegestaan. De eiser heeft Elmar daarom in oktober 2018 verzocht de nieuwe slimme meter te vervangen door de oude meter.

De eiser vordert dat Elmar onbeperkt en ongestoord stroom aan zijn woning levert. De vraag die ter beantwoording voorlag bij de rechter, is of Elmar door middel van de nieuwe slimme meter gerechtigd is de stroomlevering van de woning van te onderbreken. Dit al dan niet tijdelijk, indien er meer stroom wordt teruggeleverd dan waarvoor de zonne-energie-installatie bij de woning is goedgekeurd.

Goedkeuring
De rechter heeft nu geoordeeld dat de eiser voor de uitbreiding van de pv-installatie ten onrechte geen goedkeuring van Elmar heeft gevraagd. De rechter is van mening dat de eiser op grond van artikel 21 van het Landsbesluit verplicht is de uitbreiding van zijn zonne-energiesysteem goed te laten keuren. Dat de maximaal toegestane omvang van 10 kilowattpiek niet overschreden wordt, doet daar volgens de rechter niets aan af. 

Elmar heeft daarom vanwege artikel 13 en 14 van haar algemene voorwaarden de bevoegdheid om de stroomlevering aan de eiser (tijdelijk) te onderbreken in de gevallen dat de eiser meer stroom aan het elektriciteitsnet levert dan is toegestaan. Hoewel de eiser een groot belang heeft bij een ononderbroken levering van stroom, weegt naar het oordeel van het hof het belang van Elmar bij het waarborgen van de integriteit van het elektriciteitsnetwerk zwaarder.

Frappant detail: Elmar heeft tijdens de rechtszaak gesteld dat de eiser een herkeuring van zijn installatie kan aanvragen en dat de uitbreiding van het vermogen met 3.000 wattpiek vrijwel zeker geen belemmering zal opleveren om goedkeuring aan die uitbreiding te geven. De rechter heeft de eiser veroordeeld tot het betalen van 1.500 Arubaanse florin (red. circa 750 euro) voor de kosten van de rechtelijke procedure.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Vacature planner Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Elst, 6662 NE, 25
Solvari B.V. zoekt:

Online Marketeer

32-40 uur - Zadelstede 9 3431 JZ Nieuwegein
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!