logo
wvhj2023
foto: © Artjazz | Dreamstime.com
foto: © Artjazz | Dreamstime.com
26 april 2019

Holland Solar over handhaving salderingsregeling: ‘Minister biedt sector en consument gewenste zekerheid’

Holland Solar is content dat de salderingsregeling gehandhaafd wordt tot 2023. ‘Met deze keuze biedt de overheid de zonne-energiesector en de consument de gewenste zekerheid’, aldus bestuurslid Peter Desmet.

‘Met de brief is er definitief een einde gekomen aan een periode van sluimerende onzekerheid’, stelt Desmet die binnen Holland Solar voorzitter is van de commissie PV Klein (red. deze commissie is binnen de branchevereniging houder van het salderingsdossier).

Deur open voor energieopslag
Holland Solar heeft altijd voor een zorgvuldige overgangsperiode gepleit tot het moment waarop zonne-energie zonder fiscale stimulering kan concurreren met fossiele energie. ‘Met de stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling in de periode van 2023 tot 2031 komt de overheid aan die zorg tegemoet’, stelt Desmet. ‘Wij denken dat de belangen van alle partijen die gebruikmaken van de mogelijkheid om te salderen – woningeigenaren, (ver)huurders, mkb-bedrijven, scholen en sportverenigingen – met deze keuze van de minister voldoende zijn gewaarborgd. Naast de gewenste overgangsperiode is ook de gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar geborgd. De stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling opent bovendien de deur naar energieopslag middels onder andere thuisbatterijen. Dat is een gezonde en gewenste ontwikkeling.’

Afbouw met 10 procent
Holland Solar spreekt de verwachting uit dat het percentage energiebelasting dat in 2023 terugbetaald wordt 90 procent zal zijn, in 2024 nog 80 procent en in 2031 uiteindelijk 0 procent. Het afbouwpad van het salderen zal zoals bekendgemaakt door minister Wiebes eind 2019 in detail bepaald worden. De geleidelijke afbouw borgt volgens Holland Solar de investering van consumenten. Desmet: ‘Naarmate de jaren vorderen richting 2030 stimuleert de afbouw de consument om minder elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet en zoveel mogelijk elektriciteit direct zelf te verbruiken. Het zelf consumeren van de geproduceerde zonnestroom is voor consumenten dan altijd de meest voordelige optie. Daarmee bespaart men immers de volledige aankoopprijs van elektriciteit: de daadwerkelijke aankoopprijs inclusief alle belastingen die er door de overheid op worden geheven.’ Overigens stelt de overheid één belangrijke randvoorwaarde voor teruggave van een deel van de energiebelasting: de aanwezigheid van een elektriciteitsmeter met 2 aparte telwerken, te weten 1 voor levering en 1 voor teruglevering. Dit kan een slimme meter zijn, maar ook een gewone digitale meter.

De vraag is nog hoe de afbouwregeling van het salderen gaat werken voor gestapelde bouw zoals (portiek) flats en coöperaties. Holland Solar stelt actief mee te denken naar mogelijkheden.

Ook Techniek Nederland enthousiast
Ook installateurskoepel Techniek Nederland is enthousiast over de verlenging van de salderingsregeling. Doekle Terpstra, voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, denkt dat het besluit van minister Wiebes een stimulans zal zijn voor consumenten en bedrijven om méér daken te voorzien van zonnepanelen. ‘Consumenten en ondernemers hebben nu de zekerheid dat ze hun investering zullen terugverdienen. Dat is belangrijk, want zonne-energie speelt een cruciale rol in de energietransitie. Er zijn nog veel daken zonder zonnepanelen en ik denk dat daar de komende tijd snel verandering in komt.’

Techniek Nederland kan zich naar eigen zeggen ook vinden in de stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling die daarna zal plaatsvinden. Omdat de overheidssubsidies na 2023 afnemen, kan de zonne-energiesector volgens Techniek Nederland uiteindelijk zelfstandig verder. Tegelijkertijd wordt het voor eigenaren van zonnepanelen interessant om de opgewekte zonnestroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld door apparaten in te schakelen en de elektrische auto op te laden op momenten dat de zon veel elektriciteit levert. Daarnaast zal de opslag van zonnestroom meer aandacht krijgen. Techniek Nederland vindt dan ook dat de overheid op termijn energieopslag via thuisbatterijen aantrekkelijk zou moeten maken.

NVDE
Ook de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), waar Holland Solar bij is aangesloten, is blij met de duidelijkheid over de toekomst van de huidige salderingsregeling. 'Wie zonnepanelen neemt, kan hierdoor rekenen op een redelijk rendement op de investering. We verwachten dat hiermee de groei van het aantal zonnepanelen bij kleinverbruikers zal doorzetten. Dat is goed nieuws voor het klimaat en voor de portemonnee van zonnepaneleneigenaren. Dit draagt ook bij aan het draagvlak voor de energietransitie en het klimaatakkoord’, zegt Olof van der Gaag, directeur van de NVDE. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten