Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ECN part of TNO: innovatie in zonne-energie maakt energietransitie 10 procent goedkoper
foto: ECN part of TNO

ECN part of TNO: innovatie in zonne-energie maakt energietransitie 10 procent goedkoper

Doelgerichte innovatie en goede coördinatie kunnen de kosten van de energietransitie flink verminderen. Door te investeren in innovatie in zonne-energie kunnen de kosten met ruim 10 procent dalen.

Dat staat in de paper ‘Energie wordt goedkoper’ van ECN part of TNO. Het document brengt de laatste inzichten en projecties samen op basis van marktverkenningen en technologievoorspellingen.

TNO heeft de invloed van lagere kosten voor zonnepanelen en windparken berekend op de totale investeringen die nodig zijn voor de energietransitie. In een integraal rekenmodel van de Nederlandse energiehuishouding  werden voor 2050 2 situaties vergeleken. In de eerste situatie is uitgegaan van een gemiddelde prijsdaling van de investeringskosten voor windparken en zonnepanelen. Bij de andere was het uitgangspunt een sterkere prijsdaling door onder andere innovatie. Het resultaat is dat de totale investeringskosten voor de energietransitie meer dan 10 procent lager uitvallen wanneer door innovatie alleen al de investeringskosten van zonne- en windenergie lager worden.

In de integrale kennis- en innovatieagenda (IKIA) van het Klimaatakkoord staan 13 innovatieprogramma’s. Belangrijk is volgens TNO dat er tussen deze programma’s meer synergie komt om onrendabele investeringen te voorkomen.

TNO pleit in haar paper voor de volgende acties:

  • Blijf structureel investeren in onderzoek en innovatie daar waar de meeste winst te behalen valt in CO2-reductie en kostendaling. Zorg voor doorgaande kostendaling door innovatie voor opties die al op de markt zijn, zoals zonne- en windenergie. Een stabiel onderzoeks- en  innovatieklimaat en veel nadruk op internationale samenwerking (om kosten te delen) zijn daarbij cruciaal.
  • Investeer in kennis die nodig is om de uitrol van nieuwe energietechnologie en -diensten soepel te laten verlopen en het draagvlak voor de energietransitie te vergroten.
  • Hanteer een robuuste innovatieaanpak door te werken aan veel en verschillende alternatieven, zodat ook die in kosten dalen.
Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
PVO International zoekt:

Assortimentsbeheerder

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, 5248NL 139
Boss Energy Consulting zoekt:

Site Manager

Fulltime (40 uur) - The Netherlands
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!