Solar Magazine - Netbeheerders vervangen Productie Installatie Register voor zonnepanelen door CERES
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Netbeheerders vervangen Productie Installatie Register voor zonnepanelen door CERES
foto: © Artjazz | Dreamstime.com

Netbeheerders vervangen Productie Installatie Register voor zonnepanelen door CERES

Het Productie Installatie Register wordt per 27 april 2019 vervangen door CERES. In het PIR – gekoppeld aan EnergieLeveren.nl – wordt door de Nederlandse netbeheerders het aantal zonnepanelensystemen geregistreerd.

Requirements for Generators (RfG)
Eigenaren van zonnepanelen kunnen hun pv-systeem en het vermogen van de zonnepanelen tot op heden via EnergieLeveren.nl laten registreren in het Productie Installatie Register (PIR-)register. Het PIR-register wordt beheerd door Energie Data Services Nederland (EDSN). De lancering van CERES als vervanging van het PIR-register vindt specifiek op 27 april 2019 plaats, omdat op deze datum nieuwe Europese technische eisen voor opweksystemen zoals zonnepanelen van kracht worden.

Vanaf 27 april 2019 moeten nieuwe zonnepanelensystemen – en bestaande systemen waarvan de omvormer vervangen wordt of het vermogen van de installatie wijzigt door bijvoorbeeld uitbreiding van het systeem – aan de Europese Requirements for Generators (RfG) voldoen en aan de nieuwe Nederlandse Netcode elektriciteit (red. de Nederlandse implementatie van de RfG).

In Nederland, maar ook in Vlaanderen, is men wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat aan de nieuwe eisen voldaan wordt. Eigenaren moeten dit kunnen aantonen als hun netbeheerder hierom vraagt. Bij het aanmelden van hun zonnepanelensysteem via CERES moeten eigenaren vanaf 27 april 2019 aangeven dat de installatie voldoet aan de nieuwste eisen. Want alleen als dat zo is, kan men energie (blijven) terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Betere voorspellingen
Met Centrale Registratie van Systeemelementen (CERES) implementeren de Nederlandse netbeheerders een nieuw systeem om de gegevens over opwekinstallaties (red. van zonnepanelen tot windturbines, biomassa-installaties en kleinschalige waterkrachtcentrales) centraal op te slaan en te kunnen raadplegen. Overigens moeten eigenaren hun pv-systeem via EnergieLeveren.nl blijven registreren.

De centrale registratie en onderlinge uitwisseling van deze gegevens over installaties die elektriciteit produceren of verbruiken, draagt volgens de netbeheerders bij aan de veiligheid en de verduurzaming van het energiesysteem. De gegevens zijn nodig om betere voorspellingen te kunnen maken, een efficiënter gebruik van het netwerk mogelijk te maken en de integratie van hernieuwbare-energiebronnen te vergemakkelijken. Koepelorganisatie Netbeheer Nederland benadrukt dat het in Nederland wettelijk verplicht is om het bezit van zonnepanelen te registreren.

Lees ook:

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Wocozon zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer

32-40 uur - De Meern - Utrecht
kWh People zoekt:

Projectleider Solar

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!