logo
wvhj2023
foto: Vattenfall
foto: Vattenfall
2 april 2019

Vandersanden: 15.000 zonnepanelen door een gat het dak op

Eind vorig jaar heeft Vandersanden op zijn steenfabrieken 15.000 zonnepanelen in gebruik genomen. Saillant detail? De panelen zijn niet met een hijskraan, maar door een gat in het dak naar boven gebracht.

Wie het bedrijfsterrein in het Gelderse Spijk betreedt, ziet ze liggen: rijen gevelstenen en straatstenen, in alle kleuren en maten. Netjes opgestapeld liggen er 35 miljoen te wachten om naar de bouwplaats te worden vervoerd.

Afgelopen jaar werden op de fabriekshallen van de vestigingen in Spijk en Hedikhuizen in totaal 15.000 zonnepanelen gelegd die evenveel energie produceren als 650 huishoudens per jaar verbruiken. Daarmee voorzien ze in ongeveer een derde van de totale energiebehoefte van de steenproducent.

Roel Wessels stond aan de basis van het plan. ‘We verbruiken veel energie’, zegt hij terwijl hij boven op de 160 meter lange gasovens loopt. In die ovens liggen de bakstenen 3 dagen te bakken bij temperaturen die oplopen tot 1.120 graden. ‘We willen ons verbruik natuurlijk graag omlaagbrengen. Bovendien willen we onze bedrijfsprocessen zoveel mogelijk verduurzamen.’ Een paar jaar geleden ging het bedrijf daarom op zoek naar duurzame-energiebronnen.

Vattenfall legde na het bemachtigen van SDE+-subsidie de zonnepanelen in 3 maanden tijd op het dak. Om de zonnepanelen naar het dak te tillen, werd een gat in het dak gemaakt. Dat bleek gemakkelijker dan 3 maanden lang een hijskraan voor het pand te plaatsen. Tijdens de werkzaamheden lag het bedrijf slechts 3 uur stil. Dat was toen de hele installatie op het elektriciteitsnet moest worden aangesloten.

Helemaal volgens plan verliep het project niet. Aanvankelijk waren de omvormers op zolder gepland, maar die plek kon niet voldoende worden gekoeld. Daarom werd een nieuwe ruimte gebouwd in een ander deel van de fabriek.

Frank Kuvener, solar expert van Vattenfall, begeleidde het hele proces, van het eerste contact en de subsidieaanvraag tot aan de oplevering. De kosten voor het totale project bedroegen 3.6 miljoen euro. Dankzij de subsidie kunnen de kosten in 8 jaar worden terugverdiend, een investeringstermijn waar ze in de baksteenindustrie geen moeite mee hebben. Het scheelt bovendien dat Vandersanden een familiebedrijf is, waar investeringsbeslissingen niet alleen worden gebaseerd op de financiële cijfers. Dat maakt de financiering van zo’n project volgens de betrokkenen gemakkelijker dan wanneer de bank ernaar kijkt.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten