logo
wvhj2023
foto: © Friziofriziofrizio - Dreamstime.com
foto: © Friziofriziofrizio - Dreamstime.com
16 maart 2019

Provinciale Statenverkiezingen (5) | Utrecht wil ingrijpen Rijk voorkomen, Gelderland wil koploper in zonne-energie worden

Met de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart in het vooruitzicht blikt de Solar Magazine-redactie vooruit en brengt wensen van politieke partijen uit 12 provincies in beeld. Ditmaal Utrecht en Gelderland.

Provincie Utrecht

De provincie Utrecht wordt bestuurd door VVD, D66, CDA en GroenLinks.

CDA | Het CDA wil voorkomen dat het Rijk locaties gaat aanwijzen voor windmolens en parken voor zonnepanelen. Het CDA vindt dat de provincie en andere rijksinstellingen binnen de provincie zelf het goede voorbeeld moeten geven door actief en snel zonnepanelen op hun gebouwen te plaatsen. De provincie neemt zelf duurzaamheidsinitiatieven en stimuleert deze. Zonnepanelen en windmolens moeten op een zo natuurlijk mogelijke wijze worden ingepast in de omgeving. Zonneweides en windmolens mogen, gezien het belang van voedselproductie, niet ten koste gaan van landbouw en natuur.

ChristenUnie | De provincie gaat in de omgevingsvisie ook in op locaties voor windmolens en zonneparken. De ChristenUnie wil boeren ondersteunen om uiterlijk in 2024 de asbestdaken te vervangen door daken met zonnepanelen. De provincie maakt een inventarisatie van het areaal aan asbestdaken in Utrecht en komt zo mogelijk met een actieplan. Voedselproductie krijgt voorrang boven energieopwekking; om concurrentie tussen beide te voorkomen, ontwikkelt de provincie beleid waardoor zonnepanelen eerst op gebouwen, industrie en “wachtgebieden” of “pauzelandschappen” worden geplaatst en niet op waardevolle landbouwgrond. Er wordt beleid ontwikkeld om alle geschikte daken van bedrijfsgebouwen te voorzien van zonnepanelen. De provincie stimuleert dat gronden zoals parkeerterreinen, waterzuiveringsinstallaties en ruimte langs infrastructuur zoveel mogelijk dubbel gebruikt worden voor de opwekking van zonne-energie. Voor rijks- en provinciale wegen kan als voorwaarde worden gesteld dat geluidsschermen altijd ook functioneren als energieopwekking.

D66 | De provincie en gemeenten hebben volgens D66 samen de uitdaging om deze ruimte te vinden en onder andere wind- en zonneparken in te passen te midden van andere maatschappelijke functies. Dit vraagt om zorgvuldige planvorming, vanuit een integrale aanpak en met veel aandacht voor maatschappelijke acceptatie. In de omgevingsvisie stelt men een ruimtelijk beleid op voor zonnevelden en windparken. Daar kan de provincie nu al mee aan de slag gaan. Multifunctioneel ruimtegebruik (zoals zonnevelden in combinatie met het houden van schapen of kippen) is een goede ontwikkeling; de integratie van natuur, landbouw en recreatie is erg belangrijk. Het veenweidegebied biedt een unieke kans om verschillende opgaven bij elkaar te laten komen. Het is een "pauzelandschap". In de decennia dat de zonnepanelen zullen worden gebruikt, kan het landschap eronder herstellen en winnen aan biodiversiteit.

GroenLinks | Op het gebied van zonne-energie wil GroenLinks meer vooruitgang zien. Het doel is, dat op minstens de helft van alle daarvoor geschikte daken in 2025 zonnepanelen liggen. De partij wil ook de ruimte voor zonnepanelen bij provinciale gebouwen en wegen benutten. Om te komen tot de beste locatiekeuze en vormgeving van zonnevelden, wil men dat de provincie onderzoek doet naar de invloed van zonnevelden op de kwaliteit van het bodemleven, planten en dieren. Daarbij moet ook worden gekeken naar kansen voor natuur-inclusieve landbouw met zonnestroomproductie op hoogte. In bestaande natuurgebieden wil men geen zonnevelden. Hier krijgt de natuur voorrang. Als gemeenten onvoldoende ambitie tonen, deinst men er niet voor terug om duurzame-energieopwekking op daarvoor geschikte locaties af te dwingen.

PvdA | De PvdA vindt dat er een plan moet komen voor de aanleg van zonneparken en de voorwaarden waaronder die mogelijk zijn. De provincie is regisseur van de bouw van windmolens en zonneparken in coöperatieverband. De provincie steunt experimenten en pilots om alternatieve energiewinning te stimuleren.

PVV | De PVV meldt niets over zonne-energie in het verkiezingsprogramma.

SP | We benutten optimaal de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen op daken van scholen en andere overheidsgebouwen, daken van parkeergarages en sociale huurwoningen. Bestaande subsidieregelingen blijven onverkort van toepassing. De provincie is terughoudend met de aanleg van zonneweiden. Geld dat verdiend wordt met de exploitatie daarvan komt direct ten goede aan de omwonenden. Naast de verduurzaming van sociale huurwoningen met de slechtste labels moeten zoveel mogelijk sociale huurwoningen zonnepanelen krijgen, waardoor huurders het direct merken in de portemonnee. We haken hierbij aan bij projecten die door een aantal corporaties worden opgestart en dragen actief bij aan de verdere uitrol.

VVD | Als boeren hun weilanden in willen zetten voor het opwekken van zonne-energie, mag dit vanzelfsprekend als het goed is in te passen in het landschap. Waar mogelijk versterken we daarmee de natuur ter bevordering van biodiversiteit, zodat bijvoorbeeld vlinders meer ruimte krijgen. Zonne-energie mag grootschalig worden toegepast. Denk aan een zonnepanelenpark onder de Gerbrandytoren en het benutten van dijklichamen en daken van industriële en agrarische bedrijven. De provincie stimuleert het gebruik van zonnepanelen op daken en de vervanging van asbestdaken (verplicht uiterlijk 2024) voor zonnepanelen. De mogelijkheden voor verduurzaming van monumenten verruimen we. We staan positief tegenover initiatieven in het buitengebied voor de aanleg van zonnevelden.

Gelderland

De provincie Gelderland wordt bestuurd door VVD, CDA, D66 en PvdA.

CDA | De CDA vindt dat Gelderland koploper moet worden met zonnepanelen op daken.

ChristenUnie |  ChristenUnie wil meer inzet op realiseren van zonne-energie op grote bedrijfsdaken. De provincie stimuleert en draagt bij aan astbestsanering in combinatie met installatie van zonnepanelen. Voedselproductie krijgt voorrang boven energieopwekking; om concurrentie tussen beide te voorkomen, ontwikkelt de provincie beleid waardoor zonnepanelen op gebouwen, industrie en "wachtgebieden" of "pauzelandschappen" voorrang hebben op landbouwgrond. De provincie ontwikkelt beleid om alle geschikte daken van bedrijfsgebouwen te voorzien van zonnepanelen. De provincie ontwikkelt beleid om leegstaande industriegebieden en "pauzelandschappen" te gebruiken voor de opwek van zonne-energie. Dit kan door voorwaarden te verbinden aan de aanleg van zonneparken waarbij de pauzelandschappen voor bijvoorbeeld 20 jaar in te zetten zijn als zonnepark.

D66 | D66 wil dat de provincie gemeenten, ontwikkelaars en inwoners stimuleert om samen zonnevelden en windmolens aan te leggen. Door alle partijen aan tafel te krijgen kan de provincie de energietransitie versnellen. De ruimtelijke inpassing van wind- en zonneparken is altijd maatwerk. Wel zijn uitgangspunten nodig die ruimte laten voor dat maatwerk. D66 wil al het dakoppervlak in dorp, stad en in het buitengebied optimaal benutten voor energieopwekking. Verder ziet men mogelijkheden voor zonnepanelen langs infrastructuur en bebouwing zoals snelwegen, provinciale wegen, waterwegen, bedrijventerreinen en bij havens. D66 staat ook open voor zonneakkers op water.

GroenLinks | Zonne-energie op daken kan rekenen op breed draagvlak onder de bevolking. Echter, al zouden de meest vergaande besparingsprogramma’s succesvol zijn, dan nog is aanleg van meer windturbines en zonneparken op de grond op grote schaal nodig om in onze elektriciteitsbehoefte te voorzien. GroenLinks wil dat de provincie Gelderland hier uitnodigende en goed onderbouwde voorwaarden voor stelt en regelt dat alle gemeenten die uitnodigende voorwaarden opnemen in hun omgevingsplannen. Betrokkenheid en eigenaarschap van de directe omgeving bij dergelijke projecten is een basisvoorwaarde. En uiteraard mogen de doelstellingen voor natuur en landschap niet in het geding komen. Voor zonneparken vindt GroenLinks een ecologisch verantwoorde aanleg en natuurlijke inpassing in het landschap een basisvoorwaarde. Dat is op zichzelf ook weer een uitbreiding en versterking van de groenstructuur en biodiversiteit. Het veelgehoorde argument dat vruchtbare landbouwgrond niet zou mogen worden herbestemd voor zonneparken deelt de partij totaal niet. Landbouwgronden werden in het verleden op grote schaal ingezet voor woningbouw en bedrijventerreinen. Nu zijn er andere, maar zeer dringende, maatschappelijke redenen om een deel van onze landbouwgrond voor een ander doel te gebruiken. De afname van agrarische bedrijven zal leiden tot meer divers gebruik van het landschappelijk gebied, denkt GroenLinks. Energieopwekking hoort daar voor GroenLinks nadrukkelijk bij. Maar ook als een boerenbedrijf agrarische activiteiten wil combineren met energieopwekking, binnen de daarvoor gestelde ecologische voorwaarden en goede inpassing in het landschap, dan wil men daar geen belemmeringen voor opwerpen. Grootschalige opwekking van energie in de provincie is welkom onder kwalitatieve voorwaarden, ook op landbouwgronden en natuur. GroenLinks wil dat hierbij de zonneladder van het GNMF wordt gebruikt. De ladder wordt gehanteerd als voorkeursvolgorde, niet als absolute voorwaarde. Deze uitgangspunten worden in de provinciale verordening verankerd.

PvdA | Benut alle mogelijkheden om energie op te wekken die voor de hand liggen: zonne-energie op daken van woningcomplexen, schoolgebouwen en sportcomplexen. Integreer panelen in geluidswallen, optimaliseer het gebruik van overheidsgebouwen en publieke voorzieningen. De PvdA wil harde afspraken met de industrie maken zodat alle onbenutte daken op industrieterreinen binnen afzienbare tijd voorzien zijn van zonnepanelen.

PVV | De PVV meldt niets over zonne-energie in het verkiezingsprogramma.

SP | Er zijn in Gelderland volgens de SP nog vele openbare gebouwen, corporatiewoningen en bedrijven met daken die geschikt zijn voor zonnepanelen. Zonneparken in de natuur zijn wat de partij betreft een laatste optie.

VVD | De VVD is geen voorstander van het gesubsidieerd gebruiken van goede landbouwgrond voor het massaal neerzetten van zonnepanelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten