logo
wvhj2023
foto: © T.w. Van Urk | Dreamstime.com
foto: © T.w. Van Urk | Dreamstime.com
12 maart 2019

Klokkenluider: Autoriteit Woningcorporaties belemmert 10 woningcorporaties bij uitrol zonnepanelen

Woningcorporaties slaan alarm. De Autoriteit Woningcorporaties staat hen in de weg bij hun verduurzamingsoperaties. Een klokkenluider trekt bij de redactie van Solar Magazine aan de bel.

Woningcorporatiekoepel Aedes heeft een speciale commissie onafhankelijk onderzoek laten doen naar knelpunten die veroorzaakt worden door de Woningwet. Bij Aedes hebben zich inmiddels al 10 woningcorporaties gemeld die belemmerd worden bij de uitrol van zonnepanelen.

De klokkenluider die bij de redactie van Solar Magazine aanklopte, heeft een zeer concreet voorbeeld van de belemmerende werking van de Woningwet. Het volledige project van de woningcorporatie van de klokkenluider (red. met 30 flatgebouwen die per stuk honderden zonnepanelen moeten krijgen) dreigt niet door te gaan omdat de Autoriteit Woningcorporaties de bedachte constructie blokkeert. Vanwege het ontbreken van rechtstreekse, individuele aansluitingen van de zonnepanelensystemen naar alle individuele huurders valt het volgens de Autoriteit Woningcorporaties buiten de toegestane activiteiten. De woningcorporatie wordt in dit geval door de autoriteit namelijk aangemerkt als ‘energieleverancier’.

‘En volgens de Woningwet mogen wij geen energieleverancier zijn’, vertelt de klokkenluider. ‘Bovendien is het zonnepanelenproject volgens de autoriteit niet proportioneel. We zouden van hen enkel zonnestroom mogen opwekken voor de algemene voorzieningen – zoals de liften en galerijverlichting – wat neerkomt op maximaal 20 zonnepanelen per flatgebouw. De autoriteit vindt dat we als woningcorporatie door de SDE+-subsidie aan te wenden bovenmatig veel zonnepanelen gaan plaatsen. Het bizarre is dat de ondergrens om SDE+-subsidie aan te vragen rond de 50 zonnepanelen ligt en dan gaat het nog altijd om minder dan een vierde van het beschikbare dakoppervlak op de appartementencomplexen. Dit betekent dat je nog bijna 200 zonnepanelen extra kunt plaatsen. Met deze stellingname staat de Autoriteit Woningcorporaties dus een gigantische verduurzamingsoperatie bij de Nederlandse woningcorporaties in de weg.’

Lees hier het volledige artikel ‘Autoriteit Woningcorporaties belemmert 10 woningcorporaties bij uitrol zonnepanelen’ in de maart 2019-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten