Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Klokkenluider: Autoriteit Woningcorporaties belemmert 10 woningcorporaties bij uitrol zonnepanelen
foto: © T.w. Van Urk | Dreamstime.com

Klokkenluider: Autoriteit Woningcorporaties belemmert 10 woningcorporaties bij uitrol zonnepanelen

Woningcorporaties slaan alarm. De Autoriteit Woningcorporaties staat hen in de weg bij hun verduurzamingsoperaties. Een klokkenluider trekt bij de redactie van Solar Magazine aan de bel.

Woningcorporatiekoepel Aedes heeft een speciale commissie onafhankelijk onderzoek laten doen naar knelpunten die veroorzaakt worden door de Woningwet. Bij Aedes hebben zich inmiddels al 10 woningcorporaties gemeld die belemmerd worden bij de uitrol van zonnepanelen.

De klokkenluider die bij de redactie van Solar Magazine aanklopte, heeft een zeer concreet voorbeeld van de belemmerende werking van de Woningwet. Het volledige project van de woningcorporatie van de klokkenluider (red. met 30 flatgebouwen die per stuk honderden zonnepanelen moeten krijgen) dreigt niet door te gaan omdat de Autoriteit Woningcorporaties de bedachte constructie blokkeert. Vanwege het ontbreken van rechtstreekse, individuele aansluitingen van de zonnepanelensystemen naar alle individuele huurders valt het volgens de Autoriteit Woningcorporaties buiten de toegestane activiteiten. De woningcorporatie wordt in dit geval door de autoriteit namelijk aangemerkt als ‘energieleverancier’.

‘En volgens de Woningwet mogen wij geen energieleverancier zijn’, vertelt de klokkenluider. ‘Bovendien is het zonnepanelenproject volgens de autoriteit niet proportioneel. We zouden van hen enkel zonnestroom mogen opwekken voor de algemene voorzieningen – zoals de liften en galerijverlichting – wat neerkomt op maximaal 20 zonnepanelen per flatgebouw. De autoriteit vindt dat we als woningcorporatie door de SDE+-subsidie aan te wenden bovenmatig veel zonnepanelen gaan plaatsen. Het bizarre is dat de ondergrens om SDE+-subsidie aan te vragen rond de 50 zonnepanelen ligt en dan gaat het nog altijd om minder dan een vierde van het beschikbare dakoppervlak op de appartementencomplexen. Dit betekent dat je nog bijna 200 zonnepanelen extra kunt plaatsen. Met deze stellingname staat de Autoriteit Woningcorporaties dus een gigantische verduurzamingsoperatie bij de Nederlandse woningcorporaties in de weg.’

Lees hier het volledige artikel ‘Autoriteit Woningcorporaties belemmert 10 woningcorporaties bij uitrol zonnepanelen’ in de maart 2019-editie van Solar Magazine.

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Econnetic bv zoekt:

Consultant Zonne-energie

32-40 uur - 3972 LK
Zonnefabriek zoekt:

Huurdezon Medewerker Sales

32-40 uur - 1096BD
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!