logo
wvhj2023
hero-image
27 augustus 2018

Ophef in Vlaanderen over invoeren digitale meter: ‘Zonnepanelen moeten en zullen rendement behouden’

De digitale meter moet en zal het rendement van zonnepanelen in Vlaanderen behouden. Dit stelt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein nadat er ophef is ontstond over de invoering van de digitale meter.

In Vlaanderen begint in 2019 de uitrol van digitale elektriciteits- en gasmeters. Tegen eind 2022 moet 1 op de 3 huishoudens zijn uitgerust met de nieuwe energiemeters. De totale uitrol zal circa 15 jaar duren. Dat het rendement van zonnepanelen behouden blijft is voor Tommelein cruciaal, want hij wil tot 2030 jaarlijks 300 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd zien worden om de doelstellingen van het Vlaamse Energieplan te kunnen behalen.

In het zogenaamde ontwerpdecreet van de uitrol van de digitale meter is beslist dat er voor de bestaande installaties – te weten zonnepanelen in gebruik genomen tot eind 2020 – een overgangsregeling komt waarbij men de terugdraaiende teller behoudt gedurende 15 jaar vanaf de indienstname, door de digitale meter virtueel terug te draaien. Tommelein stelt hierover: ‘We hebben het vertrouwen in zonnepanelen steen voor steen moeten heropbouwen, dat laat ik niet terug afbreken.’

Als een Vlaamse zonnepaneleneigenaar tot op heden overtollige elektriciteit op het net injecteert, daalt de meterstand. Door deze terugdraaiende teller kan de elektriciteitsfactuur op het einde van het jaar 0 zijn. Er is één belangrijk verschil met de Nederlandse salderingsregeling: een Vlaming kan weliswaar meer zonnestroom produceren dan hij verbruikt, maar hier krijgt men geen vergoeding voor.

Vanaf 2019 start de uitrol van de digitale meter. Van bij het begin heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein daarbij een compensatieregeling voorzien voor de terugdraaiende teller. Hoe de compensatieregeling wordt berekend op het niveau van de distributienettarieven, is echter een bevoegdheid van de VREG. Het is dus aan deze regulator om te beslissen op welke manier het rendement van de zonnepanelen behouden blijft. Dat kan op 2 manieren. De digitale meter zou álles virtueel terug kunnen draaien, ook het nettarief, dan blijft de situatie zoals hij is. Of de VREG zou kunnen beslissen om enkel nettarieven te rekenen op wat mensen van het net gebruiken, de reële afname dus. Dan zal de teller niet terugdraaien op dit deel van het distributienettarief, maar dan verdwijnt wel het prosumententarief. Ook dan blijft het rendement volgens Tommelein in gelijk.

De energieminister meldt momenteel in overleg te zijn met de VREG over de te maken keuzen. Hierover stelt hij: ‘Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen. Eén ding is zeker: zonnepanelen moeten en zullen hun rendement behouden met de digitale meter.’

Voor nieuwe installaties vanaf 2021 werkt de Vlaamse regering ten slotte aan een alternatief compensatiesysteem. De teller zal niet langer terugdraaien maar mensen zullen een vergoeding krijgen voor de stroom die ze op het net zetten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten