Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
UNIZO doet oproep aan Vlaamse regering: financier zonne-energie niet via energierekening
foto: © Rene Van Den Berg | Dreamstime.com

UNIZO doet oproep aan Vlaamse regering: financier zonne-energie niet via energierekening

Ondernemersorganisatie UNIZO doet een dringende oproep om zonne-energie en andere hernieuwbare-energiebronnen niet langer via de energierekening van bedrijven en burgers te financieren.

De Unie van Zelfstandige Ondernemers, beter bekend als UNIZO, is een Belgische vereniging van ondernemers, kleine en middelgrote ondernemingen en vrije beroepen met meer dan 80.000 leden. Uit recente cijfers van de energieregulator CREG blijkt volgens UNIZO dat de elektriciteitsfactuur voor Vlaamse kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) in 2018 bijna een derde hoger lag dan voor een Brusselse kmo met hetzelfde verbruik. Ook kmo’s in Wallonië betaalden significant minder dan hun Vlaamse collega’s. Dit is volgens UNIZO niet te wijten aan de elektriciteitsprijs ‘as such’, maar aan heffingen, bijdragen en toeslagen die worden doorgerekend in de Vlaamse elektriciteitsfactuur. 

‘Onze ondernemers begrijpen dit niet en ze hebben gelijk’, stelt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. ‘De elektriciteitskosten voor onze kmo’s ligt sowieso al een stuk hoger dan in de ons omringende landen, wat hun concurrentiepositie aantast. Daarom pleiten we al geruime tijd voor de invoering van een federale energienorm. Maar dat onze Vlaamse kmo’s bovendien ook nog meer betalen dan hun collega's in Brussel en Wallonië is voor UNIZO helemaal onaanvaardbaar.’

De doorrekening van ondersteuningsmechanismen voor hernieuwbare energie, maar ook andere zaken zoals openbare verlichting, in de nettarieven en de elektriciteitsfactuur leidt volgens UNIZO tot onaanvaardbare elektriciteitsprijzen voor Vlaamse kmo’s. De organisatie stelt niet tegen ondersteuningsmechanismen voor windturbines of zonne-energie te zijn, maar vindt dat de financiering ervan niet steeds via de energiefactuur moet gebeuren.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2019

De Marktgids Zonne-energie 2018 kent 12 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt maakt zich op voor lineaire groei Nederland maakt zich op voor het solar decennium NATIONAAL...
Vacatures
Elton (Elsun) zoekt:

Accountmanager

Elton (Elsun) zoekt een accountmanager.
Fulltime • Roden
Zonneplan zoekt:

1ᵉ Elektromonteur

Zonneplan zoekt een 1ᵉ Elektromonteur
Fulltime • Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!