logo
wvhj2023
hero-image
7 januari 2019

Gemeente Apeldoorn start subsidieregeling voor collectieve zonne-energieprojecten

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn heeft een subsidieregeling voor collectieve zonne-energieprojecten in het leven geroepen.

Collectieve zonne-energieprojecten vergroten volgens het bestuur de toegankelijkheid van duurzame energie voor burgers, bedrijven en instellingen in de gemeente Apeldoorn, ook als het eigen dak niet geschikt is of als er onvoldoende dakruimte beschikbaar is.

De realisatie van collectieve zonne-energieprojecten blijft volgens het college in de gemeente Apeldoorn achter bij de vraag en het landelijke gemiddelde. Het college hierover: ‘Dit komt mede door de onzekerheden en benodigde voorinvesteringen in de voorbereidingsfase, zonder dat de uitkomsten bekend zijn. In de praktijk zijn niet altijd voldoende (financiële) middelen beschikbaar om deze kosten te dragen. Andere financieringsinstrumenten voorzien niet in de kosten van de voorbereidingsfase of zijn niet gericht op collectieve zonne-energieprojecten. Met deze regeling wordt de realisatie van collectieve zonne-energieprojecten in de gemeente Apeldoorn gestimuleerd.’

De subsidie kan worden verstrekt voor (a) onderzoek naar de geschiktheid van de dakconstructie van 1 of meerdere panden voor de installatie van een zonnestroomsysteem in een collectief zonne-energieproject, voor (b) constructieve aanpassingen aan het dak teneinde deze geschikt te maken voor de installatie van een zonnestroomsysteem in een collectief zonne-energieproject of voor (c) aanpassingen aan de netaansluiting in een collectief zonne-energieproject zodat de beschikbare zonnestroom teruggeleverd kan worden aan het openbare net.

Voor de uitvoering van de regeling geldt dat 50 procent van het subsidiebudget beschikbaar is voor aanvragen van (a) en 50 procent beschikbaar is voor aanvragen van (b) en (c). De subsidie voor (a) is maximaal 2.000 euro per dak en maximaal 4.000 euro per collectief zonne-energieproject. De subsidie voor (b) bedraagt 8 eurocent per wattpiek gerealiseerd vermogen, met een maximum van 2.000 euro per dak en met een maximum van 4.000 euro per collectief zonne-energieproject en nooit hoger dan de rekening. De subsidie voor (c) bedraagt 8 eurocent per wattpiek gerealiseerd vermogen, met een maximum van 3.000 euro per aansluiting en van 6.000 euro per collectief zonne-energieproject en nooit hoger dan de rekening.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten