logo
wvhj2023
foto: NVDE
foto: NVDE
21 december 2018

Ontwerp Klimaatakkoord | NVDE: doorbraak opkomst, maar meloen in een bananentrommel

Het ontwerp Klimaatakkoord kan voor een doorbraak zorgen. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) naar aanleiding van het ontwerp Klimaatakkoord dat vandaag gepresenteerd wordt.

Het ontwerpakkoord moet volgens de NVDE leiden tot 2 miljoen aardgasvrije huizen, 2 miljoen elektrische auto’s en 70 procent elektriciteit van zon en wind in 2030; met een veel schonere industrie. Het is daarvoor volgens de NVDE cruciaal dat de politiek bereid is om de voorgestelde concrete maatregelen ook daadwerkelijk te nemen. ‘Anders zou er een derde helft nodig zijn om alsnog extra maatregelen af te spreken, zonder onszelf rijk te rekenen’, aldus NVDE-directeur Olof van der Gaag.

Hij vervolgt: ‘We proberen met dit akkoord een beetje een meloen in een bananentrommel te stoppen: een zeer groot doel moet worden gerealiseerd binnen een zeer krap kader. De NVDE vindt dat we ver zijn gekomen en dat alle deelnemers daar trots op mogen zijn. Er is veel bereikt voor de versnelling van bijvoorbeeld aardgasvrije huizen, elektrische auto’s en duurzame energie.’

Tegelijkertijd heeft de NVDE begrip voor de zorgen of het wel genoeg is. Dat is volgens de organisatie nu aan het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). ‘Wij gaan er vanuit dat voor iedereen als een paal boven water staat dat we pas tevreden kunnen zijn als de doelen overtuigend worden gehaald. Wanneer dit ontwerpakkoord nog onvoldoende blijkt te zijn, kunnen we niet om de hete brij heen blijven draaien: dan zijn er snel extra maatregelen nodig, inclusief verdere beprijzing van CO2. De NVDE hoopt van harte dat de milieubeweging blijft deelnemen aan de klimaattafels om daar aan bij te dragen.’

Het uitgangspunt van de NVDE is dat de ‘vervuiler betaalt’, in alle sectoren, met gerichte maatregelen om koopkracht en concurrentiepositie waar nodig te beschermen. Wanneer er extra maatregelen nodig zijn om de doelen te halen, is dit de eerste optie: ‘Vervuiling mag niet goedkoper zijn dan vergroening’, aldus Van der Gaag.

De duurzame energiesector kan en wil volgens Van der Gaag meer bijdragen aan CO2-reductie dan nu wordt gevraagd: de potentie van duurzame energie en besparing is groter dan wat er nu is afgesproken. Bijvoorbeeld voor de transitie in de industrie zijn er nog volop mogelijkheden om extra hernieuwbare elektriciteit te leveren voor groene elektrificatie. Het is volgens de organisatie verstandig om daar ook al op te zijn voorbereid en te zorgen voor versnelling van de doorlooptijd van projecten.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten