Een van de doelstellingen is jaarlijks 10.000 zonneboilers en 300 megawatt aan zonnepanelen te installeren. 2 jaar geleden presenteerde Tommelein het Energieplan 2020 waarin hij het doel stelde om in 2020 over 3,7 gigawatt zon-pv te beschikken.
Met het Energieplan 2030 wil de Vlaamse regering tegen 2030 de energie-efficiëntie fors verbeteren, het aandeel hernieuwbare energie verhogen en de energie-infrastructuur slimmer en flexibeler maken. Eind dit jaar wordt het Vlaamse plan voor de periode 2021-2030 geïntegreerd in een ‘Nationaal Energie- en Klimaatplan’ voor Europa.
Wie een woning koopt, moet er volgens het plan voor zorgen dat die binnen 5 jaar aan minstens 3 van de volgende 6 maatregelen voldoet: dak-, muur-, vloerisolatie, super-isolerend glas, een condensatieketel van maximaal 15 jaar oud en/of een hernieuwbare energieboiler (warmtepomp- of zonneboiler). De Vlaamse regering wil mensen zo aanmoedigen tijdig te investeren in hun huis of appartement.
Na de woningen krijgen ook alle andere gebouwen op termijn een gebouwenpas. Wie een handels- of kantoorgebouw koopt of erft, krijgt 5 jaar de tijd om het gebouw energie-efficiënt te maken en zo nodig energetisch te renoveren.
Vanaf 2021 moeten er daarbij jaarlijks 10.000 zonneboilers en 8.650 nieuwe warmtepompen bijkomen. Warmtepompen worden rendabeler via een groene belastingverschuiving van gas naar elektriciteit, en met flexibele energie- en nettarieven voor warmtepompen.
Elk jaar zal er verder 300 megawatt zonne-energie bijkomen, in 2030 komt Vlaanderen zo aan 6,7 gigawatt geïnstalleerd vermogen. In 10 jaar tijd zijn daarvoor ongeveer 12,6 miljoen extra zonnepanelen nodig, wat neerkomt op 2 zonnepanelen per Vlaming.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.