Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Universiteit Utrecht: regionale inzet smart grids nodig voor integratie zonne-energie

Universiteit Utrecht: regionale inzet smart grids nodig voor integratie zonne-energie

Voor een soepele energietransitie moet er extra aandacht komen voor regionale verschillen, concluderen energiewetenschappers van Universiteit Utrecht en Technische Universiteit Eindhoven.

Per regio zal volgens de universiteit gekeken moeten worden of en hoe smart grids worden ingezet. Met behulp van een smart grid kan de energie uit zonnepanelen worden opgeslagen in de accu van een elektrische auto. Zo rijdt de auto echt duurzaam en hoeft overtollige energie niet te worden gesaldeerd. Maar het aantal elektrische auto’s, het aantal zonnepanelen en de verwachte groei ervan is regionaal niet gelijk verdeeld.

Energiewetenschappers Mart van der Kam, Toon Meelen en Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht, en Floor Alkemade van de Technische Universiteit Eindhoven beredeneren in een publicatie in Energy Research & Social Science dat de combinatie zonnepanelen en elektrische auto’s niet overal goed zal werken. Van der Kam: ‘Er zijn flinke regionale verschillen in het aantal zonnepanelen en elektrische auto’s. Dit komt omdat beide technologieën een andere doelgroep aantrekken. Zonnepanelen vind je bijvoorbeeld meer op het platteland, en elektrische auto’s rijden vooral rond in stedelijke gebieden. Daarnaast is in sommige gebieden een veel steilere adoptiecurve van één deze technologieën, wat impliceert dat de verschillen in de toekomst zullen toenemen.’ Per regio zal dus gekeken moeten worden of en hoe smart grids worden ingezet, concluderen de onderzoekers.

Nederland is voorloper op het gebied van elektrisch vervoer. Steeds meer huishoudens hebben een elektrische auto. Via zogenaamde smart grids, slimme, lokale elektriciteitsnetwerken, kan de auto worden geladen met zonnestroom. Of de accu van de auto kan worden gebruikt als huishoudaccu. Voor wanneer er bijvoorbeeld via zonnepanelen meer stroom wordt opgewekt dan wordt verbruikt.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2019

De Marktgids Zonne-energie 2018 kent 12 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt maakt zich op voor lineaire groei Nederland maakt zich op voor het solar decennium NATIONAAL...
Vacatures
Anoniem zoekt:

Customer Support Technician – Solar

Een anoniem bedrijf zoekt een Customer Support Technician – Solar
Fulltime • Eindhoven
Solarcentury zoekt:

Projectontwikkelaar zonneprojecten

Solarcentury zoekt een projectontwikkelaar zonneprojecten
Fulltime • Helmond
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!