De minister schrijft in de brief aan de Tweede Kamer hierover het volgende: 'Om een zo adequaat mogelijke stimulering van zon-pv binnen de kaders van de SDE+ mogelijk te maken, heb ik toegezegd om voor de openstelling van de najaarsronde van de SDE+ 2018 een analyse uit te voeren met speciale aandacht voor een passend basisbedrag voor (kleine) dakgebonden zon-pv-systemen. In aanvulling daarop zal ik onderzoeken of de ondergrens van 15 kW voor zon-pv in de SDE+ verhoogd kan worden om ervoor te zorgen dat de grens tussen grootverbruikers (die gebruik kunnen maken van de SDE+) en kleinverbruikers (die gebruik kunnen maken van de postcoderoosregeling of de salderingsregeling en vanaf 2020, van de terugleversubsidie) op het juiste niveau ligt.'
De minister geeft aan te verwachten dat energiecoöperaties beter gefaciliteerd kunnen worden door een adequate stimulering via een terugleversubsidie in plaats van een aparte regeling voor energiecoöperaties binnen de SDE+-regeling zoals verzocht door kamerlid Agnes Mulder.
Minister Wiebes zal de Tweede Kamer voor de zomer via de Kamerbrief over de openstelling van de najaarsronde 2018 van de SDE+ informeren over de eventuele aanpassingen in de stimulering via de SDE+. Om een definitief advies uit te kunnen brengen aan minister Wiebes over de SDE+-najaarsronde 2018 en de SDE+ 2019 stelde het Planbureau voor de Leefomgeving half mei al 5 specifieke vragen aan de zonne-energiesector.
Lees ook:
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.