Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
NMF Flevoland en Natuurmonumenten: ‘Prioriteit leggen bij 2.000 hectare zonnepanelen op daken’

NMF Flevoland en Natuurmonumenten: ‘Prioriteit leggen bij 2.000 hectare zonnepanelen op daken’

De Natuur en Milieufederatie (NMF) Flevoland en Natuurmonumenten hebben een gezamenlijke zienswijze ingediend op de ontwerp Structuurvisie Zon van de provincie Flevoland.

In de structuurvisie – die Flevoland eerder deze maand presenteerde – maakt de provincie ruimte voor 1.000 hectare aan grondgebonden zonneparken. Hierin zet de Provincie het beleid uit voor de grootschalige opwekking van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied (‘zonneweides’) uit.

De NMFF en Natuurmonumenten stellen in hun zienswijze dat de prioriteit zou moeten liggen op de grotere opgave van 2.000 hectare van zonnepanelen op daken die volgens de provincie nodig is om de opgave voor duurzame energie te halen.

‘Flevoland kent nu al enkele zonne-energie projecten waar bewoners aan mee kunnen doen, bijvoorbeeld omdat zij zelf geen geschikt dak hebben. De Provincie vindt deze participatie ook belangrijk, maar neemt in de structuurvisie helaas geen maatregelen om dit te stimuleren’, aldus de zienswijze van de 2 partijen. De NMFF en Natuurmonumenten vragen om maatregelen om participatie van bewoners te stimuleren of te verplichten.

De NMFF en Natuurmonumenten geven de provincie verder ruimtelijke kaders mee in de vorm van een ‘zonneladder’. De zonneladder is een prioritering van locaties die volgens hen geschikt zijn voor de plaatsing van (grootschalige) installaties voor de opwekking van zonne-energie, zoals daken van gebouwen en instellingen en langs infrastructuur. Daarnaast is zijn er locaties die geschikt zijn onder voorwaarden, zoals toekomstige woningbouwlocaties (red. ‘wachtlanden’), tussen windmolens waarbij dezelfde netaansluiting wordt gebruikt en op inefficiënte landbouwgronden. En er zijn locaties waar zonneweides niet gewenst zijn zoals in het Natuurnetwerk Nederland (red. voorheen de EHS), in cultuurhistorisch waardevolle gebieden zoals Schokland of op landbouwgrond zonder tijdelijke vergunning.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2019

De Marktgids Zonne-energie 2018 kent 12 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt maakt zich op voor lineaire groei Nederland maakt zich op voor het solar decennium NATIONAAL...
Vacatures
Sunvest zoekt:

Accountmanager zonneparken

Sunvest zoekt een accountmanager zonneparken
Fulltime • Utrecht
BayWa zoekt:

Sales Representative (Nederland)

BayWa zoekt een Sales Representative
Fulltime • Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!