De provincie Flevoland wil ruimte bieden aan initiatieven om zonne-energie op te wekken. Met de ontwerp Structuurvisie Zon biedt de provincie ruimte aan gemeenten om in het landelijke gebied van de provincie zonneparken te realiseren. In de ontwerp Structuurvisie Zon zijn bouwstenen benoemd waarmee gemeenten hun beleid voor zonneparken verder kunnen vormgeven. Deze 5 bouwstenen zijn:
Flevoland stelt in zijn Structuurvisie Zon op basis van eerder onderzoek 41 Petajoule hernieuwbare energie nodig te hebben. 15 Petajoule hiervan moet volgens de provincie door zonne-energie opgewekt worden. Het uitgangspunt is dat maximaal twee derde hiervan, 10 Petajoule, op daken gerealiseerd kan worden. Hiertoe moet op de helft van al het beschikbare dakoppervlak in Flevoland (red. woningen, bedrijven, agrarische gebouwen et cetera) zonne-energie worden geproduceerd.
De overige 5 Petajoule moet via grondgebonden zonne-energie gerealiseerd worden. Hiervan kan zo’n 1,5 Petajoule grondgebonden zonneparken in het stedelijk gebied worden opgewekt. Bijvoorbeeld door braakliggende (bedrijven)terreinen (tijdelijk) in te richten met zonnepanelen. Daarnaast resulteert een minimaal benodigde opwek van 3,5 Petajoule grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied. Dit vertaalt zich ruimtelijk in een minimaal benodigd oppervlakte zonnepanelen in het landelijk gebied van 1.000 hectare. ‘Dit is de maximale hoeveelheid grond die wij op dit moment zien als bijdrage aan de invulling van de Flevolandse energieopgave. Als uit nieuwe inzichten blijkt dat de opgave anders is, dan kan dit worden bijgesteld’, aldus de provincie.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.