Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Advies PBL: aparte SDE+-categorie voor zon-pv ≥ 15 kilowattpiek en < 100 kilowattpiek
(foto: KiesZon)

Advies PBL: aparte SDE+-categorie voor zon-pv ≥ 15 kilowattpiek en < 100 kilowattpiek

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat is op voordracht van het Planbureau voor de Leefomgeving van plan een aparte categorie voor zon-pv kleiner dan 100 kilowattpiek in te voeren in de SDE+-najaarsronde.

De nieuwe indeling van de zon-pv-categorieën, waarbij er ook een aparte categorie komt voor pv-systemen die ‘zonvolgend’ zijn, is het directe resultaat van een intensieve lobby die Holland Solar eerder dit jaar voerde.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat informeerde afgelopen winter de Tweede Kamer per brief dat hij de SDE+-regeling voor zon-pv voor de voorjaarsronde niet aanpaste, ondanks een dringend beroep van marktpartijen. De Tweede Kamer vroeg Wiebes aandacht voor het onderscheid dat in de regeling wordt gemaakt tussen de subsidiëring van hernieuwbare elektriciteit die wordt ingevoed op een elektriciteitsnet en elektriciteit die wordt ingezet voor eigen verbruik. Dit onder meer naar aanleiding van een brandbrief van Holland Solar. De branchevereniging luidde daarbij de noodklok over de negatieve gevolgen voor zonnestroom ten gevolge van de aanstaande aanpassing van de SDE+-regeling. De vereniging stuurde de Tweede Kamerleden vervolgens een persoonlijke brief met het verzoek Wiebes te bewegen tot het herroepen van de wijzigende SDE+-regels voor zon-pv. De minister deed dat destijds echter niet, maar met de nu voorgenomen wijziging van de SDE+-regeling 2018 sleept Holland Solar alsnog een succes binnen.

Basisbedragen voorjaarsronde 2018
In de voorjaarsronde 2018 van de SDE+-regeling waren er 2 zon-pv-categorieën met de volgende basisbedragen:

  • Zon-pv ≥ 15 kilowattpiek en < 1 megawattpiek (basisbedrag 11,2 eurocent per kilowattuur).
  • Zon-pv ≥ 1 megawattpiek (basisbedrag 10,7 eurocent per kilowattuur).

Basisbedragen najaarsronde 2018
Voor de najaarsronde 2018 van de SDE+-regeling, en voor het kalenderjaar 2019, is de Rijksoverheid voornemens om de onderstaande 4 zon-pv-categorieën open te stellen. Bij het vaststellen van de basisbedragen heeft men rekening gehouden met het feit dat ‘de kostendaling van zonnepanelen vertraagt’.

  • Zon-pv ≥ 15 kilowattpiek en < 100 kilowattpiek met aansluiting > 3x80 Ampère (basisbedrag 10,6 eurocent per kilowattuur in najaar 2018 en basisbedrag 10,1 eurocent per kilowattuur in 2019).
  • Zon-pv ≥ 100 kilowattpiek en < 1 megawattpiek (basisbedrag 10,2 eurocent per kilowattuur in najaar 2018 en basisbedrag 9,2 eurocent per kilowattuur in 2019).
  • Zon-pv ≥ 1 megawattpiek (basisbedrag 9,2 eurocent per kilowattuur in najaar 2018 en basisbedrag 8,4 eurocent per kilowattuur in 2019).
  • Zon-pv ≥ 1 megawattpiek (zonvolgend) (basisbedrag 9,2 eurocent per kilowattuur in najaar 2018 en basisbedrag 8,4 eurocent per kilowattuur in 2019).

In de komende weken zal de markt nog eenmaal geconsulteerd worden – waarbij Holland Solar het centrale aanspreekpunt is – over het bovenstaande advies van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waarna minister Wiebes nog voor het zomerreces stuurt de Tweede Kamer definitief zal informeren over de hoogte van de subsidies in de najaarsronde van 2018. De voorgenomen basisbedragen voor 2019 worden direct meegenomen in de consultatie, maar deze pas komend najaar definitief gemaakt.

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
Zonnepanelen op het dak BV zoekt:

Verkoper / Adviseur Zonnepanelen

Ben je op zoek naar een leuke afwisselende baan in de groeiende markt voor zonnepanelen? Wil je werken in je eigen rayon bij een jong en groeiend bedrijf? Dan is onderstaande functie iets voor jou. Verkoper / Adviseur Zonnepanelen (Fulltime )...
Fulltime (40 uur) - Barneveld, 3771 NR, Zwolleweg 9
Rooftop Energy zoekt:

Asset Manager

Rooftop Energy  speelt een leidende rol in de energietransitie door zakelijke klanten zonder investering duurzame stroom op te laten wekken met zonnepanelen op hun dak. Als ambitieuze en snelgroeiende jonge organisatie (sinds 2011) zijn wij...
Fulltime (40 uur) - Mauritsweg 35, 3012 JT Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!