logo
wvhj2023
(foto: Architectenburo Inbo)
(foto: Architectenburo Inbo)
12 maart 2018

Zonnepanelen voor nieuwbouw Radboud Universiteit Nijmegen

De nieuwbouw voor de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit heeft het duurzaamheidscertificaat ‘BREEAM-NL Excellent’ ontvangen. Op het dak van het gebouw komen honderden zonnepanelen.

Eind 2020 nemen medewerkers en studenten het meest duurzame gebouw op de campus in gebruik. Het nieuwe gebouw van de universiteit is energieneutraal. Op het dak van het gebouw wekken zonnepanelen dus energie op en via de aansluiting op het hybride-energienet komt duurzame energie uit de warmte-koudeopslag (WKO) naar het faculteitsgebouw.

Het principe in het ontwerp is ‘gebouw volgt mens’. Alleen waar mensen aanwezig zijn, doet de klimaatinstallatie haar werk. De strategisch gelegen trappen nodigen uit om de trap te nemen in plaats van de lift. Neemt men de lift dan wekt deze energie op tijdens het dalen en remmen met als resultaat een besparing van 20 procent.

Ook zijn verwarming en koeling afgestemd op de hoeveelheid (zonwerend) glas en de oriëntatie van de ramen. De compacte vorm van het gebouw en de isolerende ‘schil’ dragen bij aan een laag energieverbruik. Ter vergelijking: in de huidige gebouwen van de faculteit is het verbruik 1,6 miljoen kilowattuur stroom en 400.000 kubieke meter gas. In de nieuwe situatie wordt nagenoeg geen gas meer gebruikt en 80 procent minder elektriciteit.

Het ontwerp is het resultaat van de samenwerking tussen architectenburo Inbo, Deerns Raadgevende ingenieurs, Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau, Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur en het Universitair Vastgoed Bedrijf.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten