Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nederlandse bedrijven maken ‘onzichtbare’ zonnecollector
(foto: TNO)

Nederlandse bedrijven maken ‘onzichtbare’ zonnecollector

Binnen het topsectorenproject FITS4E wordt door EmergoHout, AkzoNobel en TNO gewerkt aan de ontwikkeling en het marktrijp krijgen van een onzichtbare thermische zonnecollector die verwerkt is in gevelelementen.

‘Façade panels with an invisible thermal solar collector for energy’ is de voluitgeschreven naam van het FITS4E-project. Het is een vervolgproject op FITS-project waarbinnen EmergoHout, AkzoNobel en TNO een façade ontwikkeld hebben  die zonne-energie oogst. Dit gebeurt middels een onzichtbare thermische zonnecollector.

‘In dit nieuwe project  wordt de technologie gedemonstreerd en gedurende een vol kalenderjaar in de buitenlucht getest op de testfaciliteit SolarBEAT van SEAC’, vertelt projectleider Sanne van Leeuwen van TNO.

Het product waar het consortium al enkele jaren aan werkt, bestaat uit een ‘standaard’  vlakkeplaatcollector (red. een collector met buizen waar water doorheenloopt) die gemodificeerd wordt, voorzien is van een speciale coating en geïntegreerd wordt in de gevel. Emergo is hierbij verantwoordelijk voor de productie van de collector en de verwerking tot een slim gevelelement. Akzo Nobel ontwikkelt de “slimme coating” die zorgt voor warmteabsorptie in het onzichtbare deel (red. de golflengtes die wij als mens niet met onze ogen kunnen  waarnemen) van het zonnespectrum. Deze coating komt in verschillende kleuren beschikbaar.

Lees het volledige artikel over de onzichtbare zonnecollector hier online in de september 2017-editie van Solar Magazine.

Nu in Solar Magazine

Juni 2018

Eerste zonnepanelen rollen in oktober 2018 uit fabriek Energyra: ‘Kleine maar vergaand geautomatiseerde zonnepanelenfabriek heeft in Europa de toekomst’ Kansen voor Nederlandse machinebouwers, maar concurrentie groot:...
Vacatures
VDH Solar zoekt:

Accountmanager new business

VDH Solar zoekt een accountmanager binnendienst.
Fulltime • Hazerswoude
Sunbeam zoekt:

Project engineer

Sunbeam zoekt een project engineer
Fulltime • Zeist
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!